ALKMAAR - AFC’34 heeft in mei 2019 een regionaal opleidingscertificaat ontvangen. Dit is, na internationaal en nationaal, het hoogst haalbare certificaat voor een club. In heel Nederland is AFC’34 een van de circa. vijftig voetbalclubs die dit voor elkaar heeft gekregen.

De jeugdopleiding van AFC’34 is al jaren een kweekvijver van talent. Al jarenlang maken jeugdspelers van AFC’34 de overstap naar Betaald Voetbal Organisaties. In de periode 2006-2018 waren dit ruim 70 jeugdspelers. Philip Cocu (International Nederland) en Haris Mendunjanin (International Bosnië & Herzegovina) zijn hiervan de bekendste.

‘De jeugdopleiding van AFC’34 heeft natuurlijk al jaren een hele goede naam. We hebben veel talenten opgeleid waarvan sommigen het zelfs tot betaald voetballer hebben geschopt, hier zijn we vanzelfsprekend erg trots op’, stelt Nick Geurten, Hoofd Jeugdopleidingen Bovenbouw. ‘Toch kun je als club niet alleen teren op een goede naam en je verleden, daarom wilden we ook zeker weten of onze jeugdopleiding zo goed is als wij zelf dachten en vooral waar we ons nog kunnen verbeteren met het oog op de toekomst. Als club hoopten we op het regionaal certificaat en we zijn erg blij dat het ons gelukt is. Het Kwaliteit en Performance-programma was voor ons zeer leerzaam en is absoluut een toegevoegde waarde. Met het programma wordt er een duidelijke structuur neergezet, maar tegelijkertijd laat het je ook voldoende ruimte om als club jezelf te blijven. Dit certificaat smaakt voor ons absoluut naar meer, we willen ons blijven verbeteren.’

Ontwikkelen van het voetbal in Nederland
Een opleidingscertificaat kan verdiend worden door deel te nemen aan het Kwaliteit en Performance-programma dat de KNVB in samenwerking met NMC Bright heeft opgezet. Inmiddels hebben zo’n negentig amateurverenigingen en alle betaald-voetbalorganisaties deelgenomen aan het programma. Het doel is om jeugdopleidingen bij voetbalclubs structureel te verbeteren en te ontwikkelen. Dit wordt gedaan door de gehele opleiding grondig door te lichten en te benoemen waar er kansen liggen voor de club. De beoordeling en het adviseren van jeugdopleidingen wordt gedaan door technisch jeugdcoördinatoren en deskundigen van binnen en buiten het voetbal. Het doel van het programma is om het totale voetballandschap in de breedte te ontwikkelen. Een club kan een opleidingscertificaat verdienen op vier niveaus: lokaal, regionaal, nationaal en internationaal. Voor clubs uit het betaald voetbal is het een licentievoorwaarde om minimaal een regionaal opleidingscertificaat te bezitten. Voor clubs in de Tweede Divisie geldt dat hun opleiding moet voldoen aan de lokale voorwaarden. Amateurclubs die lager spelen kunnen zich vrij aanmelden voor het programma.

AFC’34 heeft met het gehele programma aangetoond te voldoen aan de kwaliteitseisen op regionaal niveau uit het Kwaliteit & Performance Programma. NMC Bright consultant Harm Zeinstra en KNVB Senior medewerker voetbalontwikkeling Jorg van der Breggen waren vooral enthousiast over de mate van kennis en expertise binnen het management en technisch kader van de jeugdopleiding. Daarbij zagen zij veel betrokkenheid en enthousiasme om te ontwikkelen. Harm Zeinstra en Jorg van der Breggen hebben naar de directie amateurvoetbal van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond het advies uitgebracht om over te gaan tot het toekennen van de status Regionale Jeugdopleiding aan AFC’34. Het bijbehorende certificaat wordt zondag 19 mei na afloop van de laatste thuiswedstrijd van AFC’34 zondag 1 uitgereikt aan Jan Ory, Nick Geurtsen en Robin de Haan.

‘In de regio Noord-Holland Noord zijn we de enige jeugdopleiding met een dergelijke status. Hier mogen we trots op zijn. Deze status bevestigd dat we op de goede weg zijn. Onze jeugdopleiding kan zich meten met de beste voetbalclubs van Nederland en heeft zelfs het niveau van enkele BVO’s. Deze status is niet het einde van een proces, maar een weer nieuw begin’, aldus AFC’34 voorzitter Michel Robert.