ALKMAAR – Komende zaterdag staat de Alkmaarse stadsderby op het programma. Aan de Robonsbosweg staan AFC’34 en Flamingo's 64 tegenover elkaar. Waar het in de voorgaande jaren vaak een ongelijke strijd was, lijken de ploegen zich ditmaal mogen opmaken voor een spannende strijd.

Dit seizoen lijkt het bovenin een spannende strijd te worden. Behalve het kampioenschap, waarin Purmersteijn met kop en schouders boven de andere ploegen uitsteekt, zullen de overige ploegen uit de top vijf strijden voor plaats twee en drie. Onder die vier ploegen vallen de twee Alkmaarse teams. Coach Jeroen Slaager ziet resultaat voor de weg die aan het begin van dit seizoen is ingeslagen. “We hebben vanaf het begin van dit seizoen structuur aangebracht in de manier van trainen en spelen, zowel conditioneel als tactisch. In de eerste zes weken van het seizoen hebben we hier flink in geïnvesteerd, dat blijft een lopend proces, en dat levert nu resultaat op”.

In die huidige succesreeks is de formatie van Slaager bijna geen week hetzelfde geweest. “Door diverse oorzaken hebben we in de laatste wedstrijden met veel wisselingen te maken gehad en eigenlijk geen enkele week met dezelfde basiself kunnen spelen. Doordat de teamafspraken voor iedereen duidelijk zijn en iedereen zijn rol in het team kent zien we echter dat we dit soort uitdagingen goed op kunnen lossen. Onze manier van spelen is, ondanks de wisselingen, altijd hetzelfde gebleven”.

Komende zaterdag treed AFC’34 aan tegen stadsgenoot Flamingo’s 64, dat beschikt over behoorlijk oudere spelers, waaronder Rade Trifkovic. De aanvoerder denkt, ondanks de 42-jarige leeftijd, nog niet aan stoppen. “Voor mezelf bekijk ik het van jaar tot jaar of ik het nog wel fysiek aan kan. Gelukkig hebben wij dit seizoen ook een zaterdag 2 erbij gekregen. Mocht het eerste niet meer haalbaar zijn zal ik in het tweede gaan voetballen, want voetballen daar wil ik zolang mogelijk mee doorgaan”. De ploeg zal de tactiek komend weekend niet aanpassen. “Wij spelen het hele seizoen al tegen jongere spelers. Onze kracht zit in het middenveld en voorhoede. Ik denk eerder dat AFC’34 zich hierop zal aanpassen” aldus Trifkovic.

Prachtig affiche
Een wedstrijd tussen twee ploegen uit één stad, wekt de indruk dat het een derby is. Toch zijn de meningen daarover verdeelt. Slaager: “Zelf ervaar ik de wedstrijd van zaterdag niet echt als een derby, al zal dat voor veel spelers en supporters anders zijn. Die kennen elkaar onderling en kijken naar dit soort wedstrijden natuurlijk extra uit. Ik zie het vooral als een wedstrijd tegen een goede en veel scorende ploeg waarbij wij de kans krijgen om te laten zien waar we toe in staat zijn. We hebben er zin in en zullen er zeker klaar voor zijn”. Bij Trifkovic zijn de derby gevoelens er wel degelijk. “Ik verwacht een spannend duel, omdat dit onze enige stadsderby is dit jaar. Voorgaande seizoenen hadden we nog Alkmaarsche boys en Alcmaria Victrix erbij. Zoals gezegd, het is een stadsderby en het leeft heel erg binnen de groep. Vooral voor de nieuwe jongens van ons. Deze jongens hebben regelmatig contact met de spelers van AFC’34”.

Los van de derby gevoelens wordt het ook een duel tussen twee ploegen die niet zomaar punten morsen. “Dat het een mooie wedstrijd gaat worden lijkt haast wel zeker. We scoren allebei redelijk veel en beide ploegen hebben spelers met kwaliteiten om er een heerlijke voetbalmiddag van te maken” vertelt Slaager. “Wij zijn klaar voor zaterdag en zullen er alles aan doen om onze goede (thuis)reeks voort te zetten”.

Net zoals AFC’34 lijkt ook Flamingo’s 64 klaar voor de strijd van komende zaterdag, vertelt Trifkovic: “Dit seizoen hebben zij thuis nog niet verloren, ik verwacht een moeilijke wedstrijd met veel strijd, maar dat wij wel met drie punten naar huis zullen gaan”.