ALKMAAR – De woensdag van de ITF World Tennis Tour leverde een spannende wedstrijddag op. Na twee kwalificatiedagen begon het hoofdtoernooi waar de geplaatste spelers en de deelnemers met een wildcard instroomden. Van lange wedstrijden tot eenvoudige overwinningen; alles zat erin.

Op het center court werd al snel duidelijk dat het tijdschema slechts een inschatting is. ‘Het enige wat je niet onder controle hebt is de lengte van de wedstrijden’, zei één van de toeschouwers. Daar beten Michaela Bayerlová en Indy de Vroome het spits af. Maar liefst 3 uur en 40 minuten later was het pleit beslecht en stapte Bayerlová als winnaar van de baan. Enrico Dalla Valle, die als eerste geplaatst is, had in het daaropvolgende duel aan anderhalf uur genoeg om Amadatus Admiraal te verslaan. Waar set 1 in 6-4 eindigde won de Italiaan set 2 met 6-0.

Favoriet
Op het complex van T.C. Alkmaar is Igor Sijsling één van de favorieten, al rekent hij zichzelf niet te snel raak. ‘Ik bekijk het van ronde tot ronde. Ik verlies deze toernooien vaker dan dat ik ze win’, stelde de 31-jarige tennisser, die al aan vele grote toernooien deelnam in het verleden. Onder meer Wimbledon en de Australian Open. Nu is Sijsling actief in Alkmaar. ‘De ranking laat het momenteel niet toe om hoger te spelen. Het is leuk om hier te zijn. Ik speel natuurlijk al een tijdje dit soort future toernooien.’

Onbekend met het niveau is de Amsterdammer dus zeker niet. Onderschatten doet hij ook niet. Zo ook Roy de Valk niet. ‘Hij speelde goed, soms ook minder. Ik was blij dat hij zijn spel dropte, want daardoor kon ik de winst pakken.’

Titelverdedigster
Bij de dames was Marina Yudanov weer van de partij. Nadat de Russische vorig jaar de finale van de Belgische Greet Minnen had gewonnen ligt er dit jaar de taak om haar titel te verdedigen. In de eerste ronde (2-6, 3-6) versloeg ze de Britse Chloe Compson. Morgen wacht voor Yudanov in de volgende ronde Bayerlová.

Regionaal
Ook Noord-Hollanders streden in het hoofdtoernooi voor een plek in de volgende ronde. Zo ook Dominique Karregat, waar het nodige van werd verwacht, maar in de eerste ronde moest ze buigen voor Alina Silich. Ook Annick Melgers uit Heiloo strandde in de eerste ronde. Tegen Astrid Wanja Brune Olsen gingen beide sets met 1-6 verloren. Dax Donders bereikte wél de tweede ronde. Tegen de Duitser Louis Wessels, die als derde was geplaatst, won de man uit Bergen met 6-4 en 7-6 wat de zege opleverde. Voor hem wacht morgen een wedstrijd tegen landgenoot Jesper de Jong, die Lucas Hellfritsch in een 1 uur en 41 minuten durende partij uitschakelde.

Kijk hier voor alle uitslagen en het programma.

Fotografie: Jan Pieter Schade