ALKMAAR - Precies op de kop af bestaat deze wielervereniging op 17 november 75 jaar. Opgericht in 1946 uit twee verschillende clubs, te weten Alcmaria en Victrix. We praten dan over de jaren 1936 – 1942. Jan Pronk en Jan Derksen behaalde menig succes. Beide verenigingen bestonden al langer en in 1937 werd er al een poging gedaan deze samen te voegen. Uiteindelijk kwam het er toch van 1946, WV Alcmaria-Victrix zag het levenslicht.

Terug naar het heden en we belanden in een periode waarin we het gewoon vinden dat wij een overdekte wielerbaan hebben, nou ja hebben, wij mogen er rond rijden tegen betaling. Was dit stadion prima voor een aantal jaren geleden, ook hier is de tijd niet stil blijven staan en omringt door een woud van fastfood, wordt er nu toch gedacht om er een behoorlijke renovatie tegen aan te gooien.

Anno 2021 is Alcmaria-Victrix nog steeds een naam die bij veel organisaties een goed gevoel oproept en dat is niet zomaar gekomen. Het verleden is daar debet aan. Namen als Laurens ten Dam, Matthé Pronk, Thomas Dekker spreken vooral de jongeren onder ons (nog) aan. Ouderen onder ons noemen feilloos de namen van Rooks en al die andere aansprekende Alcmarianen van weleer. Maar zoals binnen elke sport worden namen snel opgevolgd door de topper van het moment. En dat is een gezonde ontwikkeling.

Vaak is het bij een jubileum een gewoonte een opsomming van zaken te doen en dat is ook prima, zoals de gelden die via het Schipholfonds binnen werden gehaald en waarvoor jeugd wegfietsjes werden aangeschaft, evenals de baanfietsen die werden betrokken nadat deze op de markt werden gebracht.

Maar dat komt niet vanzelf, vaak een grote groep vrijwilligers staan op de achtergrond klaar, namen noemen altijd gevaarlijk, daarom maar niet aan begonnen. Natuurlijk ook nieuwe gezichten, die zich inzetten vooral bij de (baan-)jeugd. Want daar ligt de focus voor de komende jaren bij Alcmaria-Victrix.

Belangrijker is wat we gaan doen de komende jaren. Opleiden jeugd, een eigen parcours en natuurlijk eindelijk weer een kantine, al dan niet samen met een andere wielerclub, die dergelijke zaken ook moeten ontberen.
Het jonge bestuur van deze wielervereniging ziet dan ook de komende jaren, die niet altijd makkelijk zullen zijn, met een goed gevoel tegemoet.