EGMOND AAN ZEE - Komend weekend staat Egmond aan Zee weer in het teken van twee prachtige sportevenementen. Op zaterdag 7 januari gaat de strandrace GP Groot Egmond-Pier-Egmond van start, waar 3.000 fietsers aan meedoen. Een dag later op zondag 8 januari komen 15.000 lopers in actie bij de NN Egmond Halve Marathon. De winterklassiekers staan ieder jaar garant voor een geweldig spektakel. Sportorganisatie Le Champion roept iedereen op om de sporters te komen aanmoedigen.


Volg deelnemers met de Le Champion app

Alles over de GP Groot Egmond-Pier-Egmond en de NN Egmond Halve Marathon is terug te vinden in de Le Champion app. Denk aan interactieve parcourskaarten, starttijden en reisadvies. Met de LiveTracking functie kunnen supporters de fietsers en lopers realtime volgen. De app kan gratis worden gedownload in de App of Play Store.

Live op NH

De NN Egmond Halve Marathon is vanaf 12.00 uur live te volgen op NH. Daarnaast zijn beide evenementen het gehele weekend live te volgen op radio en televisie via RTV 80.

Internationaal topveld

Le Champion heeft voor de wedstrijdonderdelen een aantal echte toppers weten vast te leggen. Zo heeft de GP Groot Egmond-Pier-Egmond o.a. de ervaren strandrijders Timothy Dupont (winnaar 2016 en 2019), Jasper Ockeloen (winnaar 2018), Ivar Slik en Tessa Neefjes (winnares 2020) aan de start staan. Daarnaast gaan ook de Nederlands kampioenen op de weg, Pascal Eenkhoorn en Riejanne Markus, de nodige strijd leveren.

Een dag later gaan de Nederlandse toplopers Khalid Choukoud (Nederlands kampioen marathon) en Björn Koreman onder andere de strijd aan met de Belg Koen Naert. Nienke Brinkman, de Nederlands recordhoudster op de marathon, is de grote favoriet voor de winst bij de vrouwen. Verder staan onder andere Jill Holterman, Bo Ummels en Andrea Deelstra aan de start van de wedstrijd.

Jeugdonderdelen

Ook dit jaar staat de Bike Shop Egmond Jeugd Strandrace op het programma. Aan deze officiële wedstrijd kunnen kinderen in de leeftijd van 11 t/m 15 jaar meedoen, die in het bezit zijn van een KNWU licentie of trainen bij een vereniging. Inschrijven is zaterdag nog mogelijk in Sporthal De Watertoren. Een dag later vinden op twee locaties de Egmond Mini Marathons plaats: in het centrum van Egmond aan Zee en op Camping Bakkum in Castricum aan Zee. De Egmond Mini Marathons is voor kinderen in de leeftijd van 4 t/m 13 jaar, op de dag zelf kan bij de start nog worden ingeschreven.

Organisatie zoekt nog vrijwilligers

Ruim 350 vrijwilligers, groepen en (sport)verenigingen helpen jaarlijks mee om de twee evenementen tot een succes te maken. Le Champion is nog op zoek naar vrijwilligers, die willen helpen op het parcours of bij de kledinginname en -uitgifte. Aanmelden kan via vrijwilligers@lechampion.nl of kijk op www.lechampion.nl/vrijwilligers-egmond-weekend.

Toeschouwers

Om 10.30 uur klinkt vanaf de Boulevard Noord het startschot voor de GP Groot Egmond-Pier-Egmond. Het parcours loopt over het strand naar de Pier in Velsen-Noord. In Wijk aan Zee en Castricum aan Zee verlaten de renners het strand voor een technische passage. Beiden zijn een uitstekende locatie voor toeschouwers om de fietsers aan te moedigen.

Tijdens de NN Egmond Halve Marathon wordt er veel publiek verwacht in Egmond aan Zee. De start van de kwart marathon is om 10.25 uur en de halve marathon begint om 12.16 uur. Toeschouwers kunnen de lopers ook komen aanmoedigen bij de strandopgang in Castricum aan Zee of bij de cheering zone op Camping Bakkum. Tussen 12.00 en 14.30 uur is hier livemuziek en verschillende foodtrucks zorgen voor een hapje en een drankje. Het is hier bovendien gemakkelijk parkeren.

Verkeersmaatregelen

Egmond aan Zee is op zaterdag toegankelijk voor autoverkeer, wel worden enkelen wegen afgesloten tussen 7.30 en 17.00 uur. Dit zijn de Sportlaan, Boulevard Noord, Boulevard Zuid, Boulevard de Vassy, Vuurtorenplein en de Watertorenweg. Op zondag is de badplaats tussen 8.00 en 18.00 uur wel afgesloten. Voor deelnemers en toeschouwers rijden er pendelbussen vanuit Heiloo en Alkmaar. Een retourticket met de pendelbus is ter plaatse te koop voor € 6,50. Meer informatie over de verkeersmaatregelen: www.nnegmondhalvemarathon.nl/bewoners

Meer informatie over de evenementen is te vinden op www.gpgrootegmondpieregmond.nl en www.nnegmondhalvemarathon.nl.