EGMOND AAN ZEE - Op zaterdag 25 en zondag 26 januari organiseert Sportorganisatie Le Champion de 17e editie van de Egmond Wandel Marathon. Verdeeld over twee dagen komen er zo’n 13.200 wandelaars naar de populaire kustplaats. Zaterdag is met 7.500 deelnemers de meest populaire dag en over het hele weekend zijn vrouwen met 70 procent ruim in de meerderheid. De gemiddelde leeftijd van de wandelaars is 54 jaar.

De Egmond Wandel Marathon staat zowel binnen als buiten de landsgrenzen goed op de kaart: alle provincies zijn vertegenwoordigd en er staan maar liefst 9 nationaliteiten aan de start. Natuurlijk zijn de Belgische en Duitse buren ingeschreven, maar ook wandelaars uit Brazilië, de Nederlandse Antillen en Polen. Deelnemers konden kiezen voor één of twee dag(en) en tussen de afstanden van 10,5 en 21,1 km, waarbij men over het Noordzeestrand en het Noordhollands Duinreservaat wandelt. De prachtige natuur staat centraal, de Egmond Wandel Marathon is een must voor de natuurliefhebber.

Duurzaamheid

Het wandelevenement staat bekend duurzaamheid hoog in het vaandel te hebben staan. Dit jaar zijn hier weer nieuwe stappen in gezet. Deelnemers hebben bij inschrijving een wandelshirt kunnen bestellen dat gemaakt is van gerecyclede petflessen, waarbij 6 petflessen van de vuilnisbelt worden weggehouden per bestelling. Wandelaars wordt gevraagd hun bidons mee te nemen, die zij onderweg kunnen (her)vullen bij enkele watertappunten, geplaatst door PWN. Deelnemers die geen bidon hebben meegebracht kunnen een Fuse Bottle aanschaffen op de startlocatie, welke gemaakt is van 100% gerecycled materiaal.

Wandelaars worden net als vorig jaar opgeroepen om zwerfval van de route mee te nemen. Zij kunnen dit bij de finish inleveren bij Gejut. Gejut is een partij uit Egmond aan Zee die van gejut materiaal (strandafval) kunstwerken maakt om aandacht te vragen voor milieuvervuiling. Op deze manier laten de wandelaars het strand- en duingebied schoner achter dan zij het aantroffen. Op de website van de Egmond Wandel Marathon zijn meer duurzaamheidacties te vinden.
Zaterdag 25 januari om 8.00 uur klinkt het startschot in Sporthal de Watertoren. Na inschrijving is niet mogelijk.