(Door onze redacteur, Eva Former.)

Ondertussen zal de grote zwartepietendiscussie nog maar weinig mensen zijn ontgaan. Het maatschappelijk en onderhand ook politiek debat over Zwarte Piet en zijn geschiedenis is moeilijk te missen en het heeft nogal wat teweeg gebracht. Wat is nou een goede oplossing? En hoe gaat uw sinterklaas intocht er dit jaar uit zien? 

Voor en tegenstanders gaan de discussie met elkaar aan, maar (helaas) niet alleen dat. Steeds vaker loopt de discussie dusdanig hoog op, dat schelden, agressie en vechtpartijen niet meer worden gemeden om punten duidelijk te maken. De grote vraag is natuurlijk, lost dit iets op? En hoewel het antwoord hierop misschien eigenlijk best voor de hand liggend is, is het kennelijk niet meer zo vanzelfsprekend tegenwoordig om eerst eens tot 10 te tellen en goed na te denken voordat we onze emoties en woede de vrije loop laten. Er lijkt weinig ruimte meer te zijn voor empathie, geduld en gewoon simpelweg, het toepassen van sociale vaardigheden.
In een land waar we "vrijheid van meningsuiting" hebben, lijkt dit te transformeren naar een soort vrijheid van agressie-uiting, in plaats van meningsuiting. Maar sinds wanneer gaat het uiten van je mening standaard gepaard met boosheid, ruzie of zelfs geweld?

Korte lontjes.
De korte lontjes die te bespeuren zijn bij de mensen, in de discussie over zwarte piet, zijn ook duidelijk te herkennen in het vele zinloze geweld van de afgelopen tijd (recentelijk ook o.a. in Heerhugowaard). Onderhand zouden we de landelijke hysterie omtrent Zwarte Piet bijna beeldspraak kunnen gaan noemen voor de algehele huidige geweldexplosie die lijkt te heersen in Nederland, op grote en kleine schaal. (En in de rest van de wereld overigens!) En de trend hierin lijkt wel te zijn; gewoon kei hard overal op in hakken. Laat dat goede gesprek maar zitten, we gaan gewoon meteen over tot schelden, schreeuwen, vloeken, woede, agressie en geweld...
Zoals Marc Giling van het Pietengilde al mooi verwoorde in een interview in het televisieprogramma "Pauw" op donderdag 16 oktber: "de publieke discussie moet echt weer normaliseren, want het is nu gewoon te ver gegaan". (Klik hier om dit interview te bekijken.)

Uiteraard mogen we niet iedereen over één kam scheren en zijn er gelukkig nog voldoende mensen en instellingen die het gesprek wel aan gaan op een geweldloze manier. En kans is groot dat een hoop van het ongeduld, de woede en de agressie, voortkomt uit miscommunicatie, verkeerde interpretatie en onwetendheid... Om Pietengilde maar weer even als voorbeeld te nemen; Pietengilde is niet perse tegen het veranderen van Zwarte Piet. Maar zij vinden het wel nogal bezwaarlijk dat zij nu voor racisten worden uitgemaakt. (Dit kun je ook teruglezen op hun website) Maar er zijn een hoop misvattingen hierover...
Dus misschien is het goed jezelf voor te nemen jezelf eerst goed te informeren, voordat je allerlei (dan wel geweldloos, dan wel niet geweldloos) uitlatingen doet. Laten we voor het gemak stellen: een beter Nederland, begint bij jezelf.

Het positieve aan de hele discussie, is dat er wel veel meer bewustwording is nu hierover. En dat is goed! Want puntje bij paaltje, is racisme natuurlijk een maatschappelijk onderwerp wat hard aan de kaak gesteld moet worden. Maar laat die bewustwording dan wel gebaseerd zijn op de feiten. En niet naar wat jan en alleman maar ondoordacht rond blèrt.

Hoe ziet uw sinterklaas intocht er straks uit?
Wat doen onze gemeentes eigenlijk met deze discussie? Hoe gaat het er, zoals het er nu naar uit ziet, uitzien bij de verschillende sinterklaas intochten in onze omgeving? Krijgen wij regenboogpieten te zien? Kaaspieten of stroopwafelpieten? Hier een klein overzicht van onze gemeenten en hun sinterklaas intochten:

Alkmaar - Geen aanpassingen
Heerhugowaard - Nog niet duidelijk
Hoorn - Geen aanpassingen
Langedijk - Geen aanpassingen
Schagen - Geen aanpassingen