ALKMAAR -Vier de Alkmaarse Victorie tijdens Alkmaar Ontzet. Van vrijdag 30 september tot en met zaterdag 8 oktober is het één groot feest in de hele stad. De Alkmaarse overwinning op de Spaans bezetters in 1573 wordt ieder jaar op 8 oktober herdacht én gevierd tijdens ‘Alkmaar Ontzet’. Een dag waarop de hele stad bruist. Van de lampionnenoptocht voor de allerkleinste tot de oergezellige Zuurkoolmaaltijd in de Grote Kerk en dansen tot in de late uurtjes: Alkmaar Ontzet is een feest voor iedereen.

Een week vol feest
In aanloop naar de historische feestdag valt er al heel veel te beleven in de stad. Kijk voor het hele programma op www.alkmaarprachtstad.nl. Dinsdag 30 september tot en met vrijdag 9 oktober is er een Ontzetkunstroute langs de etalages van winkels in de binnenstad. Kom zaterdag 1 oktober naar de Nieuwlandersingel en Emmabrug voor het Van der Meij Polsstok Verspringtoernooi en kijk hoe waaghalzen wel óf niet de overkant halen. Op maandag 3 oktober is er een muzikale voorstelling voor basisscholen in poppodium Victorie. Honderden kinderen uit de groepen 7 en 8 zingen mee met liedjes over Alkmaar Ontzet en leren op een speelse manier over het Alkmaarse verhaal van de herovering van onze vrijheid. De Alkmaarse VVV organiseert op donderdag 6 oktober onder leiding van Stadsgids Alkmaar een ONTZETtend Alkmaar wandeling. De wandeling kost €7,95 per persoon, je schrijft je in via www.vvvwebshop.nl of bij de VVV Alkmaar in het Waaggebouw. Vrijdag 7 oktober is de kranslegging door burgemeester Schouten in het Victoriepark om 18:30 uur en om 19.15 uur start de feestelijke Lampionnenoptocht voor basisschoolkinderen in de binnenstad.

ONTZETtend leuke dag

Op zaterdag 8 oktober gaat Alkmaar helemaal los met in de ochtend de Kaasdraagwedstrijden op het Canadaplein, voor de gelegenheid omgedoopt tot Victorieplein. In de Grote Kerk is aansluitend de Herdenkingsplechtigheid en Ontzetrede. Om 13.50 uur is de opening van herdenkings- en vieringsjaar Alkmaar Ontzet 450 jaar door burgemeester Anja Schouten en voorzitter van de 8 October Vereeniging Frits Westerkamp op het Victorieplein. ‘s Middags loop je mee met de Grote Middagoptocht in de binnenstad en einde van de dag schuif je aan voor de Zuurkoolmaaltijd met alle leden van de 8 October Vereeniging Alkmaar. ‘s Avonds dans je samen op de pleinen in de stad, bij Poppodium Victorie of in de grote zaal van Taqa Theater de Vest.

Victorieplein vol muziek
Kinderen kunnen zich 8 oktober uitleven op het Victorie Kidsplein, aan de Paardenmarkt. Van 10:00 tot 15:00 uur vind je hier Oudhollandse spelletjes, springkussens, een ballongoochelaar en kleur- en knutseltafels. Gloednieuw dit jaar is een gevarieerd muziekprogramma op het Victorieplein. Vanaf 13:00 uur wordt er muzikaal groots uitgepakt met een kinderconcert, het Stedelijk Harmonieorkest SDG Alkmaar en muziek van De Nazaten en Beejay & The Memphis Project.


Lid worden
Word je lid van de 8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet dan krijgt jouw Alkmaar Ontzet een gouden randje. Je profiteert van veel voordeel tijdens de Alkmaar Ontzet en steunt de oudste vereniging van Alkmaar. Kijk op www.8october.nl en wordt ook lid.