ALKMAAR - Een spectaculair staaltje community art: het bijna twaalf meter hoog en vijftien meter brede kartonnen kunstwerk dat op 5 mei in de tuin van de voormalige Gasfabriek stond te pronken. Onder luid gejuich en met behulp van toesnellende bezoekers werden tijdens de Alkmaarse Bevrijdingsviering de drie iconische gevels gedurende de dag opgebouwd en in elkaar gezet. Het geheel werd omlijst met een feestelijk, leerzaam en muzikaal programma. Het onverwacht stralende weer maakte van de viering zelfs zo’n publiekstrekker, dat het terrein vanwege de drukte even gesloten moest worden voor nieuwe bezoekers. Alles bij elkaar de perfecte ingrediënten voor een geslaagd Bevrijdingsfeest.


Een week lang werd er geplakt, gesneden en geknutseld, maar het resultaat mocht er zijn: het Huis met de Kogel, de statige witte gevel op de Mient en het Raadhuis van Grootschermer, allemaal opgetrokken uit karton. Maar liefst 1.350 kartonnen dozen en ruim 26 kilometer tape zijn er gebruikt om de iconische gevels in elkaar te knutselen. Tientallen vrijwilligers namen in de meivakantie deel aan de gezellige gratis workshops in de gymzaal op Slochterwaard 183 en zorgden ervoor dat er op 5 mei allerlei losse onderdelen klaar lagen om in elkaar gezet te worden. Het weer zat vreselijk mee, dus de Bevrijdingsviering was druk bezocht en trok in totaal zo’n 10.000 bezoekers.

Programma
Rond 13.30 uur werd de viering geopend, toen de renners van Hylas het veld op kwamen rennen met het bevrijdingsvuur. Op het podium werden zij ontvangen door Hugo Koeman, burgemeester Anja Schouten en kinderburgemeester Malaika Mughal Uribe. Het geheel werd omlijst met een prachtig gedicht van stadsdichter Lonneke van Heugten. Even daarvoor liet het feestelijke Samba Salad haar muzikale kunsten zien, en na de opening mocht het publiek genieten én een dansje wagen op muziek van Bodine Monet, Melanie Ryan, Fonky en Orchestre Partout. Vanwege de gevallen regen van even daarvoor waren sommige delen van het terrein erg modderig, maar dat bleek uitstekend vermaak voor de jongste bezoekers. Maar voor wie niet vies wilde worden, was er ook genoeg te doen. Gratis graffiti- en percussieworkshops, een praatje met de Stichting Veteranen Alkmaar, of Amnesty Alkmaar, of zelf dj’en met de doe-het-zelf-dj-act van De Mobiele Eenheid en als toetje een afsluitende dansact ín het kartonnen kunstwerk.

Afbouw op 6 mei
Op 6 mei moestt het kunstwerk ook weer afgebouwd worden en ook daarvoor waren weer een heel aantal vrijwilligers nodig. Met een groot touw en de nodige inspanning werd het kartonnen kunstwerk luid krakend naar beneden gehaald. Zo werd het stukje beschermd stadsgezicht van Alkmaar weer wat het ooit was: een berg karton.