ALKMAAR - Paardensport Nederland kijkt uit naar het mooiste paardenfestijn van Noord-Holland in 2023: de meeting van de ZEbet 4,5 km van Alkmaar. De langste draverij van Europa met een meer dan vijftig jaar lange historie. Maar liefst vijftien van de beste paarden uit verschillende landen zullen gaan uitmaken wie de beste stayer van Europa is.

Afgelopen jaar heeft de organisatie van de draverijen in Alkmaar, de SEDA, deze bijzondere dag omgetoverd tot een waar paardenfestival met verschillende activiteiten voor het hele gezin. Deze metamorfose zorgde afgelopen jaar al voor een nieuw bezoekers record. Dit jaar verwacht de SEDA nog meer bezoekers. Het aantal online vooraf boekingen is nu al gigantisch hoog en dat is een duidelijk signaal. De Alkmaar ZEturf Arena bruist als nooit tevoren!

Familie dag met twaalf draverijen, kids entertainment, top gastronomie en live-muziek na afloop

Zondag 15 oktober zijn de poorten van de ZEturf Arena al om 11.30 uur geopend. De Alkmaarse Topgastronoom Ludo van Twuijver met zijn Food for the Mood zal de hele dag op verschillende locaties binnen de ZEturf Arena de gasten verwennen met heerlijk eten en de lekkerste drankjes. Het is goed vertoeven aan de gezellige reling van de drafpiste waar u de paarden letterlijk langs uw neus voorbij ziet stuiven. In de grote hal onder de monumentale tribune, in de skybar op de eerste verdieping, in het panorama restaurant of gewoon in de pikeurskantine langs de baan, kunt u heerlijk genieten van een dagje gezelligheid met vrienden of familie. Rond 18.00 uur, direct na afloop van de laatste koers, zal de Alkmaarse top entertainer Joost de Vries een anderhalf uur durend live-optreden gaan verzorgen. Wees erbij want het dak gaat eraf!

Gedurende de dag worden er voor de nieuwe bezoekers rondleidingen over de gehele accommodatie gegeven. U kunt zich hiervoor aanmelden bij de infobalie. Dit is ook de plek waar u het magazine Draf en Rensport kunt kopen met alle info en tips over de draverijen. Daarnaast zijn er bij de infobalie ook gratis programma’s met alle koersen en de paarden specifiek voor deze dag. Meerdere ZEturf Hosts zijn aanwezig om nieuwe bezoekers alle uitleg te geven over hoe u kunt wedden op paarden. Wedden dat u het leuk vind!

Kinderen van alle leeftijden kunnen zich vermaken met het Schmincktheater en het luchtkussen. Daarnaast kunnen zij genieten van de twee mini draverijen die er op deze dag plaatsvinden. De jeugdige pikeurs tot vijftien jaar zullen met pony’s gaan strijden om de overwinning. Later op de middag zullen de professionals hun opwachting gaan maken voor een koers achter de pony’s: een jaarlijks terugkerend hoogtepunt op deze dag!

Topsport met twaalf draverijen en maar liefst vijf hoofdnummers

Drafsport minnend Nederland maakt zich op voor een fantastisch drafsport programma. Nog nooit eerder in de historie van de Alkmaarse drafbaan werden er zoveel hoog gedoteerde koersen verreden op één dag. De ZEbet 4,5 kilometer van Alkmaar is het absolute hoogtepunt met de beste paarden uit Frankrijk, België, Duitsland en Nederland. De lokale favorieten Durk M Boko, Echo Oldeson en Kirby Starlake gaan het opnemen tegen de buitenlandse kanonnen. Gezamenlijk wonnen de vijftien deelnemers meer dan één miljoen euro!

Nieuw dit jaar is de Grande Finale der Kortebaankampioenen.

Bent u dit jaar op één van de ruim dertig kortebanen geweest bij u in de buurt? In de Grande Finale zullen de acht beste ‘kortebaan’ paarden het op de ‘langebaan’ piste van Alkmaar tegen elkaar op gaan nemen. Een unieke mogelijkheid om in één koers alle kortebaankampioenen te aanschouwen. Een ander nieuw hoogtepunt tijdens ‘The event of the year’ is het Troting Classics tour (TCT) Kampioenschap der 4-jarigen. De Europese elite der vierjarige paarden gaan strijden om de hoogste prijzenpot ooit verreden op de Alkmaarse drafbaan: 20.000 euro! De monté rijdsters (jockey zit boven op paard in plaats van achter op de sulky) hebben het officiële Nederlands Kampioenschap van Nederland. Voor het beste Monté paard en rijdster zal bij de huldiging het Wilhelmus klinken. Daarnaast is er ook nog de Grote Prijs Stad Alkmaar. Hier zullen Nederlands beste amateurs het opnemen in een interland tegen de beste amateurs uit Frankrijk. ‘Allez les Blues’ versus ‘Hup Holland Hup’!

Iedereen is uitgenodigd voor het ‘event of the year 2023’

Genoeg redenen om zondag 15 Oktober de Alkmaar ZEturf te bezoeken. Start eerste mini draverij is om 13.00 uur. Start eerste (professionele) koers is om 13.30uur. Entree is 7 euro p.p. Kinderen tot 16 jaar vrij entree. Ga naar de website drafbaanalkmaar.nl en bestel alvast uw tickets online. Hiermee ontvangt u een QR- code en ontloopt u eventuele wachttijden bij de kassa. Op de website vindt u verder alle informatie over een dagje paardenkoersen in Alkmaar. Volg ons ook op Facebook en Instagram//@alkmaarzeturfarena of //@debaanalkmaar

Om alvast in de sfeer te komen, hierbij alvast de YouTube link naar de promofilm:
https://youtu.be/kAntyPbfVxk?si=PB0UcbNJy8ovBLRW