ALKMAAR - Alkmaar en omstreken was de afgelopen dagen het veelzijdige decor voor de deelnemers aan de 13e Plus Wandel4daagse Alkmaar. Bijna 6.000 wandelaars aan de hele en halve vierdaagse hebben genoten van alles wat de provincie Noord-Holland te bieden heeft: van strand en duinen tot pittoreske lintdorpjes middenin de polder.

Na een feestelijke intocht door de binnenstad van d'Oude Stad Alkmaar, van muziekpunt naar muziekpunt, finishten fanatieke wandelaars vandaag op het zonovergoten Waagplein. Onder toeziend oog van vele toeschouwers deelden burgemeester Bruinooge en wethouder Conijn de traditionele zonnebloemen uit aan de wandelaars die dansend en met een stralende zon over de eindstreep op het Waagplein kwamen. Mede door het goede wandelweer zijn er deze editie weinig uitvallers.

Vijf unieke routes
Met vijf verschillende routes van 8,5 – 15 – 20 – 25 en 40 km kregen de duizenden deelnemers alle mooie plekken in de provincie voorgeschoteld: wonderschone natuur als het Noord-Hollandse strand, de duinen en de Ruïnekerk in Bergen op woensdag, het historische Museum BroekerVeiling en de Hortus Alkmaar op donderdag. Het AZ-Stadion en Landgoed Willibrordus op vrijdag en als afsluiting op zaterdag zijn de straten in Koedijk versierd door de bewoners, waardoor de wandelaars de laatste vijf kilometer richting het Waagplein met een grote glimlach langs het Noordhollands kanaal kunnen bewandelen, voordat ze kunnen genieten van het geweldige finishfeest op het Waagplein.

Recordopbrengst voor 't Praethuys Alkmaar
Voor het derde jaar is 't Praethuys het goede doel van de Plus Wandel4daagse Alkmaar. 't Praethuys is een inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten. Vanaf de tweede editie wandelen zij al mee met een team aan de vierdaagse. Vandaag ontving Tanja Schipper, coördinator van 't Praethuys, uit handen van Cees Pronk, Directeur Evenementen & Sponsoring van Le Champion een cheque ter waarde van € 9.317,50. Dit bedrag is gedoneerd door alle wandelaars. Het recordbedrag van vorig jaar is hiermee alweer verbroken.

Trouwe wandelaars
De Plus Wandel4daagse Alkmaar staat bij veel wandelaars vast op de wandelkalender. Dit jaar deden maar liefst 220 trouwe wandelaars voor de 13e keer mee aan het meerdaagse wandelevenement. Zij hebben nog geen editie gemist. Dit jaar deed 31% van de wandelaars voor het allereerst mee. 218 wandelaars kwamen voor de 5e keer en 163 wandelaars voor de 10e keer over de finish op het Waagplein. Beide groepen ontvingen een speciale pin als extra waardering voor deze bijzondere prestatie. De Plus Wandel4daagse Alkmaar werd dit jaar ook internationaal goed bezocht, er stonden deelnemers uit 10 verschillende landen aan de start. Al deze trouwe wandelaars en de jarigen van vandaag werden persoonlijk met naam en live-beelden op een levensgroot videoscherm gefeliciteerd bij binnenkomst.

Editie 2020
De 14e editie Plus Wandel4daagse Alkmaar wordt gehouden van woensdag 17 t/m zaterdag 20 juni 2020. Inschrijven is mogelijk vanaf medio november.