ALKMAAR - Ook deze zomer vindt er weer een mooie serie ‘Zomeravondconcerten’ plaats in de Grote Kerk Alkmaar. Een sfeervolle serie tussen 7 juli en 15 september op de woensdagavonden om 20.15 uur. Deze editie van woensdag 21 juli wordt verzorgd door stadsorganist Pieter van Dijk.

Sweelinck en Bach op beide orgels
Stadsorganist Pieter van Dijk werkt sinds 2017 aan een opname van de complete orgelwerken van Bach. De helft van deze serie wordt opgenomen op het Alkmaarse Van Hagerbeer/Schnitger-orgel, een Bachorgel bij uitstek. Tijdens dit concert zal deel 7 worden gepresenteerd met een keuze uit de Schübler koralen, een aantal weinig gespeelde koraalbewerkingen en de flitsende Toccata, Adagio en Fuga in C. Om Sweelincks 400ste sterfdag te herdenken, is er samen met de Poolse organist Krzysztof Urbaniak ook een dubbel-CD opgenomen op zowel het Van Covelens-orgel als het het Hummel/Nitrowsky-orgel in Olkusz/Polen. De Hollandse orgelbouwer Flentrop restaureerde enkele jaren geleden dit bijzondere orgel, ook een heel geschikt instrument om de muziek van Sweelinck op tot leven te wekken. Ook deze dubbel-CD wordt gepresenteerd met onder meer de variaties over ‘Ich fuhr mich über Rheine’ en de Hexachord Fantasia.

Entree
U bezoekt een Zomeravondconcert voor slechts € 8,50. CJP-houders en Vrienden Grote Sint Laurenskerk betalen € 7,50 (als Vriend koopt u uw kortingskaart aan de deur). Heeft u 4 concerten in uw winkelmandje, dan is het 4e concert (automatisch) gratis!

Kaasmarktconcert vrijdag 23 juli
Gedurende de zomermaanden verzorgen nationale en internationale organisten elke vrijdag om 12.00 uur en 13.00 uur gratis toegankelijke Kaasmarktconcerten. De concerten duren een half uur en worden uitgevoerd op beide orgels: het koororgel uit 1511 van Jan van Covelens en het grote van Hagerbeer/Schnitger-orgel. Op vrijdag 23 juli worden de orgels bespeeld door Willeke Smits.