ALKMAAR - Van 5 juli t/m 16 augustus staat in de Grote Kerk Alkmaar de serie 'Zomeravondconcerten' op het programma. Elke woensdagavond worden de twee wereldberoemde orgels van de imposante kerk bespeeld door bekende (internationale) organisten. Het zomeravondconcert op woensdagavond 2 augustus wordt verzorgd door de Haagse organist Bert den Hartog. Aanvang van het concert is 20.15 uur.

"De dans, begin en einde"
Bert den Hertog heeft het thema "de dans, begin en einde" gekozen voor zijn Alkmaarse debuut. Den Hertog werkt aan een bijzonder Bachproject waarbij de orgelwerken worden opgenomen op orgels uit de 20ste eeuw. In Alkmaar speelt Bert op het Van Covelens-orgel een Estampie, één van de oudst bekende orgelwerken. Primeur voor Alkmaar vormen de drie "Pattern Dances" van Nathalie Draper, een compositie uit 2022, speciaal gecomponeerd voor een orgel in de middentoonstemming. Op het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel vertolkt Bert naast muziek van Buxtehude en Bach ook de zelden gespeelde Toccata van Marius Monnikendam. De tweede primeur vormt "Viatore", een werk van de Letse componist Pēteris Vasks. In deze compositie komt het gekozen thema terug, het verbeeldt een levensweg van het begin tot het einde.

Kaasmarktconcert vrijdag 6 augustus
In juli en augustus wordt er in de Grote Kerk Alkmaar elke vrijdag om 12.00 en 13.00 uur een gratis toegankelijk Kaasmarktorgelconcert georganiseerd. De concerten worden verzorgd door Europese organisten, die zorgvuldig geselecteerd zijn door stadsorganist Pieter van Dijk. De concerten duren een half uur en worden uitgevoerd op beide orgels. Op vrijdag 4 augustus worden de orgels bespeeld door organist Martien de Vos.

Meer informatie en toegangskaarten
Van 5 juli t/m 16 augustus staat in de Grote Kerk Alkmaar de serie 'Zomeravondconcerten' op het programma. Elke woensdagavond worden de twee wereldberoemde orgels van de imposante kerk bespeeld door bekende (internationale) organisten. Het zomeravondconcert van Bert Den Hertog is te beluisteren op woensdagavond 2 augustus om 20.15 uur. Toegang tot de zomeravondconcerten bedraagt € 9 (CJP-houders en Vrienden Grote Sint Laurenskerk betalen € 8) en kaarten kunnen worden gereserveerd via www.grotekerk-alkmaar.nl. De kaasmarktconcerten zijn gratis te bezoeken.