ALKMAAR - Wordt Zaailand de nieuwe broedplaats van Alkmaar? Hier gaan kunstenaars en ontwerpers de komende tijd met buurtbewoners aan de slag vanuit de vraag: Hoe ziet onze ideale stad er uit? Zaailand is een project van UNIT1 in samenwerking met HAL 25, Gasfabriek en De Nieuwe Energie, in opdracht van Gemeente Alkmaar en met ondersteuning van Victoriefonds en het KBCfonds.

ZAAILAND

Zaailand is het braakliggende stuk land voor de Gasfabriek, het zogenaamde RWZI terrein, waar al jaren niks gebeurt en waar de komende 10 jaar nog niet gestart kan worden met woningbouw vanwege de rioolwaterzuiveringsinstallatie. De Gemeente Alkmaar heeft dit terrein van de voormalige gasfabriek aangewezen als laboratorium en broedplaats voor duurzame en vitale stadsontwikkeling voor de komende 10-15 jaar. Het project Zaailand, onder regie van Kees Bolten en Tamara Roos, nodigt verschillende kunstenaars en social designers uit om ons nieuwe inzichten te geven op het terrein. Circus Andersom bijt het spits af vanaf 27 september met ‘Land van Niks’:

HIER MAG NIKS
Op dit terrein gebeurt al jaren niks. Dit maakt het een bijzonder gebied; zes jaar zonder menselijk interfereren heeft het de mogelijkheid gegeven uit zichzelf te ontwikkelen. Wat kan deze Plek van Niks ons leren? In de Weken van Niks omarmt Circus Andersom de niksigheid van deze plek, als een omgeving waar niks mag, waar niks moet.. Het ‘even niks’ waar we soms allemaal zo naar verlangen. Maar verveling ontvluchten we weer snel, en ‘je moet tijd nuttig besteden!’ zit als een boze oorwurm in ons hoofd. Iedereen is welkom om in de week van 27 september – 3 oktober te komen niksen.

KOM VOOR NIKS

Circus Andersom organiseert iedere middag van 16:30 – 17:30 op Zaailand een uur begeleid Braakliggen om de (werk)dag gezamenlijk af te sluiten met Niks. Wat doet dat niks met ons? Welke verlangens en angsten sluimeren voor en achter het niks?

Op de laatste zondag organiseren ze een uitgebreide Middag van Niks van 15:00 tot 19:00, met naast Vrij Niksen ook doorlopende sessies Braakliggen en Braake Grondonderzoek. Al dit niks sluiten we af met een Ritueel Van Niks, waarin we alles wat we niet meer nodig hebben verbranden om zo weer terug te komen bij het Niks.
Alle activiteiten zijn vrij te bezoeken. Actuele info en openingstijden: www.niksmag.nu en www.zaailand.org