ALKMAAR - Het college van BW in Alkmaar heeft laten onderzoeken wat de bouwkundige staat is van de voormalige gevangenis Schutterswei en wat mogelijke herbestemming van het gebouw kan zijn.
Bureau Kerssens en De Ruiter heeft dit onderzoek uitgevoerd. De voormalige gevangenis Schutterswei aan de Prins Bernhardlaan biedt kansrijke mogelijkheden voor herbestemming, is de conclusie.

Gevangenis 

Schutterswei is in 1884 door het Rijk gebouwd als gevangenis. Destijds heeft de gemeente Alkmaar de grond aan het Rijk geleverd onder de voorwaarde dat bij het vervallen van de functie van het gebouw de grond wordt teruggegeven aan de gemeente. Aangezien Schutterswei vanaf 2012 niet meer in gebruik is als gevangenis dient het Rijk de grond terug te geven aan de gemeente Alkmaar.

Verantwoordelijk wethouder Anjo van de Ven hierover: “Schutterswei behoort tot een van de beeldbepalende gebouwen van Alkmaar. Het pand uit 1884 is onderdeel van het architectonische DNA van onze stad. Dit college zal alles doen wat binnen de mogelijkheden ligt om dit pand te behouden. Dat kan door het gebouw een andere bestemming te geven.”

Om te beoordelen of en in welke mate het gebouw kansrijk is voor herontwikkeling is onderzoek gedaan. Uit het onderzoekt blijkt dat het gebouw bouwkundig in een goede staat verkeerd. Daarnaast schetst het rapport twee kansrijke scenario’s voor herbestemming; namelijk het creëren van een woonfunctie of een hotel. Beide scenario’s zijn voortgekomen uit een brainstormsessie met marktpartijen. Het college van BW is enthousiast over de twee scenario’s maar wil in een vervolgonderzoek ook andere alternatieven meenemen.

De gevangenis dient inmiddels ook als decor voor filmopnames. De serie Celblok H wordt opgenomen in Schutterswei.

Lijkt een hotel of wooncomplex je wel een mooi plan in Schutterswei? Laat hieronder je mening weten.