MEDEMBLIK - Zoek je een leuk uitje voor in de kerstvakantie? Kom dan naar het Stoommachinemuseum, gevestigd in het voormalig stoomgemaal Vier Noorder Koggen aan het IJsselmeer. Van Tweede Kerstdag tot en met zondag 8 januari is het museum, met uitzondering van Oud- en Nieuwjaarsdag geopend en onder stoom. Stokers en machinisten staan klaar om de collectie stoommachines te laten draaien.

Expositie

In het bezoekerscentrum exposeert Vera Frederiks schilderijen die zij tussen 2005 en 2008 maakte van stoommachines die op het buitenterrein van het museum stonden. Een aantal van die machines is tijdens de asbestsanering in 2011 vernietigd. In die zin is de expositie ook een uniek tijdsdocument.

Tinnegieters 26 december

Op Tweede Kerstdag demonstreren tinnegieters Piet en Louise Groot hoe je voorwerpen van tin kunt gieten in een mal. Tegen een kleine vergoeding mag je zelf aan de slag en je eigen (kerst)figuurtje gieten.

Midwinterhoorns 7 januari vanaf 12 uur

Zaterdag 7 januari komen leden van midwinterhoorngroep ‘Van Hakken Komt Blazen’ naar het museum om het midwinterhoornblazen te demonstreren. Het blazen is een oeroude traditie die stamt uit de 9e eeuw en was oorspronkelijk bedoeld om het licht terug te halen in de donkere wintermaanden. De traditie wordt vooral in de Achterhoek en Twente beoefend, maar sinds een aantal jaren ook in Noord-Holland. Kom kijken en laat je betoveren door de magie en het mystieke geluid van de midwinterhoorns.

Miniatuurstoommachines

Miniatuurstoommachines staan klaar om zelf stoom te maken en te ontdekken wat stoomkracht doet. Met de leuke speurtocht kun je het museum verkennen en help je de stoker of de smid, dan verdien je het ‘hulpstokersdiploma’ of ‘smeeddiploma’.

Openingstijden kerstvakantie: 10.00 uur tot 16 uur
Nederlands Stoommachinemuseum
Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik.
Tel: 0227 544732 / www.stoommachinemuseum.nl
Toegangsprijzen:
Kinderen (5 - 12 jaar) € 6,00
Jongeren vanaf 13 jaar en volwassenen € 9,00
Museumkaarthouders gratis

Na de kerstvakantie sluit het museum voor korte tijd weer de deuren om op zaterdag 18 februari te openen met de voorjaarsvakantie en de start van het nieuwe stoomseizoen.