ALKMAAR - Op woensdag 18 september vindt een speciale kaasmarkt plaats. De traditionele kaasmarkt verplaatst zich van het Waagplein in een kleinere versie naar Winkelcentrum De Mare waar om 15.00 uur de winnaar van de Nelson Award de Minikaasmarkt opent. De winnaar doet dit op uitnodiging van het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar. Gastvrouw en jurylid is wethouder Elly Konijn-Vermaas.


De Nelson Award
Vanaf 13.30 start het programma van de Nelson Award met muziek en dans op het plein.Bij de Nelson Award worden maatschappelijk betrokken burgers in het zonnetje gezet. Een speciale jury maakt deze middag bekend wie de felbegeerde Nelson Award in ontvangst mag nemen.

Waarom de Nelson Award
‘Nelson’ is een verwijzing naar Nelson Mandela. De prijs is door de internationale vredesbeweging MasterPeace in het leven geroepen voor mensen en organisaties die het verschil maken in hun eigen omgeving. Leerlingen van het Dalton College en SNS nemen nu het initiatief voor de Nelson Award in Alkmaar. Een award voor en door inwoners van Alkmaar. Iedereen kon inwoners nomineren die zich maatschappelijk inzetten. Op deze manier krijgen de genomineerden de aandacht en erkenning die ze verdienen.

Uitgangspunt van de Nelson Award is dat alle genomineerden er toe doen, omdat ze allemaal een relevante bijdrage aan de Alkmaarse maatschappij bieden. In die zin is de Nelson Award geen wedstrijd, maar bedoeld om juist een breed palet aan maatschappelijk bewuste burgers in het zonnetje te zetten.

Minikaasmarkt
Kinderen kunnen deze middag ook meedoen aan speciale 'kinderkaasspelen'. De kinderkaasspelen starten om 14.30 uur. Tijdens deze speciale kinderkaasspelen proberen de teams het kaasparcours zo snel mogelijk te doorlopen, terwijl de kazen op de kaasberrie moeten blijven liggen. Ook is er markt buiten het winkelcentrum.

36 Alkmaarse kaasmarkten
Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als kaasstad. De Alkmaarse kaasmarkt is een traditie sinds 1593. Jaarlijks bezoeken ruim 175.000 mensen dit kleurrijke evenement. De kaasmarkt is gratis, voor alle leeftijden en goed toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. De kaasmarkt is dit jaar van 29 maart tot en met 27 september, elke vrijdagochtend van 10.00 tot 13.00 uur. Daarnaast waren er in juli en augustus op dinsdag van 19.00 tot 21.00 uur, negen avondkaasmarkten. Alle kaasmarkten zijn op het Waagplein.