ALKMAAR – Wiebe van Erkelens (51) mag zich de eerste Klimaatburgemeester van gemeente Alkmaar noemen. Dat maakt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) vandaag bekend als startsein van de Nationale Klimaatweek. Een week waarin de Klimaatburgemeester een belangrijke rol speelt voor zijn medebewoners. Het is namelijk de bedoeling dat Wiebe van Erkelens de inwoners van Alkmaar inspireert zich ook in te zetten voor een beter klimaat.

Speciaal voor zijn benoeming ontving Wiebe een 'Nationale Klimaatweekvlag' die hij de hele week kan ophangen op een plek naar keuze. Zo kan iedereen zien dat hij de Klimaatburgemeester is geworden van gemeente Alkmaar.

142 Klimaatburgemeesters in Nederland
In de afgelopen weken hebben in totaal 142 Klimaatburgemeesters uit 101 gemeenten zich aangemeld via www.iedereendoetwat.nl/nkw. Wiebe uit gemeente Alkmaar is één van hen. Met zijn eervolle benoeming hoopt hij tijdens de Nationale Klimaatweek andere inwoners uit de gemeente te inspireren om ook iets te doen voor een beter klimaat. Dat kan iets groots zijn of klein. Goedkoop of duur. Van zonnepanelen op het huis tot minder voedselverspilling. Of een duurzame actie in de straat of wijk met de buren. Wiebe is veel met het klimaat bezig en hoopt met zijn duurzame voorbeeld mensen in directe omgeving aan te zetten tot actie. Wiebe van Erkelens, Kernlid Klimaatcoalitie Alkmaar en drijvende kracht De Groene Kroko: "Ik heb vorig jaar op een braakliggend terrein een bloemenstrook van ca.100m² aangelegd. Dit jaar hebben we het met tientallen groene vrienden in samenwerking met Stadswerk vergroot naar 500m² bijenlint. Vorig jaar hebben we ook nog acht bomen aangeplant in de buurt en dit jaar heb ik om de hoek nog eens acht wilgen geplant. Het is geweldig om met de buurt te zaaien en te genieten van duizenden bloemen, bijen en vlinders."