BERGEN - Zondag 2 oktober zal de tweejaarlijkse Victoriefonds Cultuurprijs Letteren worden uitgereikt in de Ruïnekerk in Bergen. De genomineerden zijn auteurs die inmiddels landelijke bekendheid genieten, maar wel zijn geboren en getogen in de regio Alkmaar.

Maria Barnas, stadsdichter van Alkmaar, is genomineerd voor haar literaire werk. Voor haar zijn tekst en beeld gelijkwaardig en ze onderzoekt in hoeverre taal ons beïnvloedt in wat wij zien. Haar laatste boek, ‘Diamant zonder r’ heeft lovende recensies gekregen en gaat over haar Poolse oma. Als stadsdichter wil ze de dichtkunst dichter bij het publiek brengen en schreef voor Koningsdag een loterij uit. In haar filmportret vertelt ze over één van de gedichten die ze daarvoor schreef.

Bas Belleman is dichter en vertaler. Hij groeide op in Egmond en ging in Alkmaar naar de middelbare school. Na jarenlang als recensent te hebben gewerkt kwam hij weer bij Shakespeare terecht. Hij werkte elf jaar aan zijn virtuoze vertaling van alle 154 sonnetten van Shakespeare. De prachtige uitgave bevat ook een toelichting op de gedichten, waardoor de lezer zich in de betekenis van de mooie sonnetten kan verdiepen.

Joost de Vries, adjunct-hoofdredacteur bij De Groene Amsterdammer, is genomineerd voor zijn brede oeuvre. Hij schrijft romans, verhalen, essays en voor toneel. Alledaagse observaties zijn vaak aanleiding voor een verhaal of roman. Joost de Vries voelt zich echt iemand van deze streek. Geboren in Alkmaar en opgegroeid in Heerhugowaard. Een schrijver die je telkens nieuwsgierig maakt naar zijn volgende boek.

Tijdens de feestelijke uitreiking zal Ronald Giphart de drie genomineerden interviewen en lezen de schrijvers voor uit hun werk. Aan het eind van de middag wordt bekendgemaakt wie de cultuurprijs zal ontvangen.

Na afloop is er gelegenheid om de boeken van de schrijvers te kopen en te laten signeren.

Inloop vanaf 14.30 uur. Start programma om 15.00 uur. Iedereen is welkom bij de prijsuitreiking. De entree is gratis.

Wil je hierbij aanwezig zijn? Meld je aan via de website: victoriefondscultuurprijs.nl