Gisteren heeft wethouder Erfgoed, Anjo van de Ven (OPA) het informatiepaneel in het IJkgebouw onthuld over de geschiedenis van het Victoriepark. Dit deed zij samen met de voorzitter van de Vrienden van Victorie en eigenaar van het IJkgebouw, John Steenbeek en Maarten Koomen, de eigenaar van de Rotisserie. Het paneel vertelt het verhaal van deze bijzondere plek: het ontstaan van het park, de verdwenen stadspoorten en Rode Toren, de sporen van de Spaanse belegering en natuurlijk de victorie. Het paneel staat bij de entree van het Victoriepark aan de Bierkade.

Geschiedenis Victoriepark
In het Victoriepark vond tijdens de belegering door de Spanjaarden een man-tegen-man gevecht plaats. De schade aan de stadsmuur en de daarin aangetroffen kogels van Spaanse kanonnen getuigen daar nog van. De roemruchte veldslag bij de Friese Poort resulteerde in Alcmaria Victrix. In 1822 ontstond het huidige park, bij de aanleg van het Noord-Hollands Kanaal. De huidige inrichting is gebaseerd op het ontwerp uit 1903 van tuinarchitect Springer.

IJkgebouw
Ook het IJkgebouw maakt onderdeel uit van de historie van het Victoriepark. Van de Ven: “Nu dit gebouw succesvol is herontwikkeld en vele bezoekers trekt, is het een mooie locatie om het verhaal van deze plek te vertellen”. Het IJkgebouw staat bij velen bekend als kringloop De Kook, die er jarenlang was gehuisvest. Het verhaal van het ijkkantoor begint in 1878. Hier werden meetinstrumenten voor de scheepvaart wettelijk geschikt gemaakt, zodat fraude werd voorkomen.In september 1921 opende burgemeester Wendelaar hier de eerste openbare BLO-school in Alkmaar, voor dertig moeilijk tot zeer moeilijk lerende leerlingen. In het voorjaar van dit jaar ging de lang gekoesterde wens van de Stichting Vrienden van Victorie in vervulling: een sfeervol restaurant met terras aan het water.

Blik op het verleden
Voor wie meer wil weten over dit verhaal: het Regionaal Archief heeft op Blikophetverleden.nl een blog geplaatst over het ijkkantoor, met recent gevonden oude foto’s. Op dinsdag 6 september geeft archivaris Harry de Raad een lezing over het Victoriepark georganiseerd door de Historische Vereniging Alkmaar