Deze week reisde wethouder Onderwijs en Jeugdhulp Elly Konijn (D66) mee met de 14-jarige Emmy van der Schee. Emmy gaat normaal gesproken met aangepast vervoer van en naar haar school, het Heliomare College. Met behulp van reismaatje Sabrina Adams is Emmy nu aan het ontdekken of zij zelfstandig met de bus kan reizen. De gemeente Alkmaar maakt het project 'MEE op weg' mogelijk om zelfstandig reizen te bevorderen bij scholieren voor wie dat niet vanzelfsprekend is. MEE & de Wering voert het project uit.


Met haar reismaatje Sabrina is Emmy het avontuur aangegaan. Ze hebben nu ongeveer vijf keer geoefend met het reizen met de bus van en naar school. Sabrina heeft Emmy geholpen om de reis te onthouden en om veilig over te stappen. Sabrina is als vrijwillig reismaatje betrokken bij 'MEE op weg': “Samen hebben we geoefend hoe Emmy haar ov-chipkaart moet gebruiken en wanneer ze uit moet stappen”. Sabrina helpt Emmy ook bij het omgaan met veranderingen in de reis: wat moet je doen als de bus niet komt? Of als het heel druk is op het station? Over een paar maanden is het reistraject afgerond en zal blijken of Emmy in het vervolg helemaal zelfstandig van en naar school kan gaan.


Wethouder Elly Konijn: “Zelf kunnen reizen geeft jongeren zoals Emmy meer zelfvertrouwen en een gevoel van onafhankelijkheid. Ook de ouders van Emmy zijn enthousiast dat hun dochter nu zelfstandig leert reizen. Ze hebben er alle vertrouwen in!”


Aanmelden

Veel mensen met een beperking reizen al van jongs af aan met het speciaal vervoer naar school, sport of vrienden. Dat is niet altijd nodig. Bij 'MEE op weg' leren mensen met een beperking om met behulp van een maatje zo zelfstandig mogelijk te reizen. Samen met een reismaatje gaat de deelnemer deze uitdaging aan. Aanmelden voor 'MEE op weg' kan via MEE & de Wering, tel. 088 - 6 522 522. Deelname is kosteloos. Meer informatie is te vinden op www.meenwh.nl/meeopweg.