ALKMAAR - De provincie Noord-Holland voert ingrijpende werkzaamheden uit aan de Leeghwaterbrug (N242) in Alkmaar tot eind 2018. De klep van de brug richting Heerhugowaard is afgelopen weekend vervangen. De montage van het bewegingswerk kost meer tijd dan verwacht.

Hierdoor is het niet mogelijk om vanaf 4 september de brug voor het scheepvaartverkeer met handbediening te openen. Pas op 9 september kan de brug op de eerder gecommuniceerde tijden geopend worden.

Dit betekent dat het scheepvaartverkeer hoger dan 4,5 meter langer te maken krijgt met stremmingen. Vanaf 4 september is de brug naar Heerhugowaard weer in gebruik voor gemotoriseerd verkeer. Dat betekent dat in beide richtingen 2 rijstroken beschikbaar komen.

Complex en omvangrijk

Het werk aan de Leeghwaterbrug is complex en omvangrijk. De nieuwe klep moet aangesloten worden op de hydraulische installatie waarmee de brug geopend kan worden. Dit blijkt langer te duren dan eerder ingeschat. De veiligheid bij een opening van de brug kan daarom op dit moment niet worden gegarandeerd en dus gaat de brug niet open. Planning bij omvangrijke werken zoals de Leeghwaterbrug zijn altijd onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden.

Hinder voor scheepvaart

De scheepvaart krijgt langer te maken met stremming en de bedientijden gaan later in dan oorspronkelijk gecommuniceerd.

Van 4 tot en met 8 september 2017 is de brug gestremd voor scheepvaartverkeer tot 4,5 meter.

Van 9 tot en met 18 september: brug richting Heerhugowaard dagelijks 2 keer 1 uur dicht.

Scheepvaartverkeer hoger dan 4,5 meter kan op bepaalde tijden wel onder de brug doorvaren. Het gaat om de volgende tijden:

  • op werkdagen om 10.30 uur en 20.30 uur.
  • in het weekend om 9.00 uur en 19.30 uur.

Verkeershinder richting Heerhugowaard vanaf A9

Het wegverkeer kan de komende week van 4 rijstroken op de Leeghwaterbrug gebruik maken. De hinder voor het wegverkeer start later en duurt korter dan provincie Noord-Holland eerder aankondigde. Wegverkeer moet nu rekening houden met verkeershinder in de periode van 9 tot en met 18 september.

Om de 4 rijstroken te realiseren wordt de N242 in de nacht van 3 september van 20.00 uur tot 5.00 uur afgesloten voor het wegverkeer.

In de periode van 4 tot en met 8 september is de Leeghwaterbrug naar Heerhugowaard in gebruik. Dat betekent dat in beide richtingen 2 rijstroken beschikbaar zijn. Er zijn geen brugopeningen.

In het weekend van 9 en 10 september en het weekend van 16 en 17 september 2017 heeft het verkeer richting Heerhugowaard in verband met het openen van de brug te maken met omleidingen. Om te voorkomen dat het verkeer voor de brug moet wachten wordt het verkeer richting Heerhugowaard omgeleid:

  • van 8.30 tot 9.30 uur.
  • van 19.00 uur tot 20.00 uur.

Ook in de periode 11 tot en met 15 september 2017 heeft het verkeer richting Heerhugowaard te maken met omleidingen vanwege het testen van de brug. In verband met de spits gelden hier andere tijden:

  • van 10.00 tot 11.00 uur.
  • van 20.00 tot 5.00 uur.

De omleiding is vanaf de A9 via het Kooimeerplein naar de N9 (Heilooër Tolweg/ Maarten Lutherkingweg). Bedrijventerrein Boekelermeer is ook te bereiken via het Kooimeerplein.