ALKMAAR - De provincie voert werkzaamheden uit aan de geluidsschermen langs de Ommering (N242), vanaf de Nollenweg (N508) tot voorbij de Leeghwaterbrug in Alkmaar.

De geluidsschermen zijn van glas, de onderkant van het glazen scherm wordt vervangen door beton. Dat gaat minder snel stuk en is daardoor duurzamer zonder dat het effect van het geluidsscherm afneemt.

Geluidsschermen staan vaak langs drukke provinciale wegen, waardoor verkeersmaatregelen nodig zijn om veilig langs de weg te kunnen werken. Dat zorgt ervoor dat het verkeer minder goed door kan rijden. Om de hinder voor het verkeer te beperken is gekeken of het ook mogelijk is om het werk vanaf de achterkant van het geluidsscherm uit te voeren. Daarnaast is de gebiedsaannemer BAM/Krinkels/Equans op een andere manier te werk gegaan: meermalen een half uur werken en dan – als er files ontstaan – tussendoor de weg vrijgeven, zodat het verkeer kan doorrijden. Ook is gekeken welke dag het minste oponthoud geeft. Eerst leek de vrijdag daarvoor de beste dag, maar later bleek dat het verkeer tijdens de werkzaamheden beter door kan rijden op een maandag, buiten de spits.

Rijstrook minder richting Haarlem

Om de glazen onderpanelen van het geluidsscherm te vervangen is op maandag 14 november tussen 10.00 en 14.00 uur een rijstrook minder beschikbaar op de N242 richting Haarlem. De vervolgwerkzaamheden vinden plaats in de avond en nacht. Dat gebeurt op 18 en 21 tot en met 25 november en van 19 tot en met 21 december vanaf 19.00 uur 's avonds. De werkzaamheden lopen door in het nieuwe jaar.