ALKMAAR - Op vrijdag 20 september staat in de Grote Zaal van TAQA Theater De Vest de bejubelde toneelvoorstelling 'Para' van David van Reybrouck geprogrammeerd. De zinderende en met vijf sterren bekroonde monoloog wordt gespeeld door acteur Bruno Vanden Broecke. Het leverde hem in 2018 de Louis d'Or op, de prijs voor de beste mannelijke toneelhoofddrol.

Morele ontsporing
In 'Para' kruipt Vanden Broecke in de huid van Nico Staelens, een Belgische paramilitair die begin jaren negentig, als prille twintiger, op vredesmissie naar Somalië werd gestuurd. Hij heeft een lezing voorbereid over zijn ervaringen, maar wat begint als een spervuur aan feiten en militair jargon verandert gaandeweg in een doorleefd relaas van al zijn verdrongen herinneringen.
'Para' is aanklacht noch lofzang, maar onderzoekt de complexe tragiek van 'internationale vredesoperaties'. Het is een verhaal over idealisme en onvermogen, over nobele doelstellingen en smerige praktijken.


Wat aan de voorstelling voorafging
Negen jaar na hun internationaal bejubelde theaterhit 'Missie' gingen auteur David Van Reybrouck, acteur en theatermaker Bruno Vanden Broecke en regisseur Raven Ruëll opnieuw samen aan de slag voor de productie 'Para'. In deze monoloog laat David Van Reybrouck in deze monoloog de militair aan het woord. Hij dook daarvoor in een vergeten brok recente geschiedenis, de grootschalige Belgische militaire interventie in Somalië in 1992-93. Twee jaar lang doorploegde Van Reybrouck archieven en publicaties en interviewde paracommando's die deelnamen aan deze missie, zowel officieren als gewone soldaten.

De pers is van harte uitgenodigd voor de voorstelling 'Para' op vrijdag 20 september in TAQA Theater De Vest te zien. U kan uw toegangsticket aanvragen door te mailen naar: MElzinga@taqatheaterdevest.nl