ALKMAAR - Woensdag 16 maart plantte burgemeester Anja Schouten een Vredesboom aan de Kanaalkade, hoek Molenbuurt. De boom is een zaailing van een boom die de atoomaanval op Hiroshima in 1945 overleefde. De gemeente Alkmaar kreeg het vredesboompje van Hortus Alkmaar.

Met deze vredesboom heeft gemeente Alkmaar een prachtig symbool in de openbare ruimte die de vrede uitdraagt en onderstreept. Juist in deze tijd is de symboliek van een vredesboom een bijzonder en mooi gebaar voor een Vredesgemeente als Alkmaar.
- Burgemeester Anja Schouten

Alkmaar een Vredesgemeente
De boom staat symbool voor het belang van vrede en vrijheid, verbinding en verdraagzaamheid. Hortus wenste om de boom te planten op een zichtbare plek. Op de nieuwe locatie aan de Kanaalkade kunnen veel inwoners bij het zien van de boompje zich realiseren hoe belangrijk vrede en verdraagzaamheid zijn. Sinds 2018 is Alkmaar een Vredesgemeente, daarnaast is de burgemeester van Alkmaar ‘Mayor for Peace’ (burgemeester voor vrede). Zij maakt als burgemeester van Alkmaar deel uit van het wereldwijde netwerk van burgemeesters die zich inzetten om nucleaire ontwapening te stimuleren.

Zaailing boom Hiroshima
In Hiroshima (Japan) overleefde een klein aantal bomen de atoomaanval van 1945. Een aantal nazaten van de bomen is via een Japanse studente in Nederland gekomen en in Hortus Leiden ondergebracht. Hortus Alkmaar heeft twee van deze bomen naar Alkmaar gehaald, de andere vredesboom staat in de Hortus Alkmaar. Voor het Paleis van de Vrede in Den Haag staat ook een nazaat van de bomen uit Hiroshima.