ALKMAAR - De productie FRITZ 75 jaar vrijheid die vorig jaar in de eerste golf van de corona pandemie werd uitgesteld, zal op 4 en 5 mei alleen online te zien zijn. Vanwege de maatregelen wordt het stuk over de jongste knokploegleider van Nederland als online stream vanuit de kleine zaal van TAQA Theater De Vest aangeboden.

Superstar theaterproducties stelde vorig jaar de voorstelling uit naar mei van dit jaar, maar zelfs nu is dat nog niet mogelijk met publiek in de zaal. “Ja, het is een enorme teleurstelling voor alle betrokkenen dat we dit relevante stuk theater weer niet kunnen delen op de manier waarop het bedoeld is”, laat producent Oscar Koch weten. “Het stuk verdient een publiek.”

Het verhaal over het korte leven van Fritz, die zich als tiener in de Tweede Wereldoorlog door niets en niemand liet weerhouden om het recht te laten zegevieren en die zich als ‘snotneus’ ontpopte tot een van de belangrijke verzetsleiders van Noord-Holland, is in het huidige, gepolariseerde klimaat extra relevant volgens de makers. Conijn, vooral bekend door het naar hem vernoemde fietstunneltje tussen de Westerweg en het Hoefplan, werd in 1923 in Alkmaar geboren als zoon van een succesvolle houthandelaar en woonde met het gezin aan de Nassaulaan. Zijn onvermoeibare strijd tegen de bezetter heeft hij uiteindelijk met de dood moeten bekopen: op 6 september 1944 werd hij in kamp Vught gefusilleerd.

De voorstelling is te zien op dinsdagavond 4 mei na dodenherdenking en op woensdagavond 5 mei. Tickets voor deze online stream zijn te bestellen via de website: www.superstar.theater