ALKMAAR - De Koude Oorlog was de periode van gewapende vrede na de Tweede Wereldoorlog, tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie en hun bondgenoten. Op 28 maart vertelt Kees van Leeuwen over de geheime en minder geheime schuilkelders en (atoom)bunkers die in die periode zijn gebouwd in Alkmaar en omstreken. Deze lezing van het Alkmaars Historisch Café is in de bibliotheek in Alkmaar Centrum en start om 20.00 uur.


Als we kijken naar de huidige ontwikkelingen, met de oorlog in Oekraïne en de spanningen met China en in het Midden Oosten, lijkt het onderwerp opeens weer actueel. Zelfs inclusief het denken over schuilkelders.

In Alkmaar zijn in de periode van de Koude Oorlog verschillende van die schuilgelegenheden gebouwd. Zoals bijvoorbeeld onder het voormalige gebouw van de Nederlandsche Bank en onder het stadhuis. En ook buiten Alkmaar bleven ze niet achter. Zo werden in Schagen en Den Helder diverse betonnen ondergrondse kolossen gebouwd.

Functie

Wat waren eigenlijk de functies van die bunkers? En hoe stonden ze in relatie tot elkaar? Hebben ze ook daadwerkelijk gefunctioneerd en wie mochten er dan in schuilen? Daar kan Kees van Leeuwen tijdens de lezing alles over vertellen.

Kees van Leeuwen

Kees van Leeuwen geldt al jaren als dé deskundige op het gebied van de Koude Oorlog en bunkers in Nederland en Europa. Hij kan er boeiend over vertellen aan de hand van een grote collectie foto’s die hij maakte tijdens zijn bezoeken aan bunkers en schuilgelegenheden waar je normaal gesproken niet kan komen.

Aanmelden

Geïnteresseerd? Je bent van harte welkom op donderdagavond 28 maart in de bibliotheek in Alkmaar Centrum, Gasthuisstraat 2. De toegangsprijs is € 7,50 voor niet leden en € 5,00 voor leden van de deelnemende organisaties. De lezing is van 20.00 tot 22.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Aanmelden kan via bknw.nl/agenda.

Alkmaars Historisch café

Deze lezing wordt u aangeboden van uit het Alkmaars Historisch Café, een samenwerkingsverband bestaande uit het Regionaal Archief Alkmaar, het Stedelijk Museum Alkmaar, de Vrienden van de Grote kerk, de Historische vereniging Alkmaar, Erfgoed Alkmaar en Bibliotheek Kennemerwaard.