Foto Robert Gort Fotografie

VOC-museumschip de Halve Maen is aangekomen in Nederland. Op donderdag 23 april werd het schip vanaf het grote transportschip MS Traveller getakeld in de haven van IJmuiden. De komende tijd wordt het schip klaar gemaakt voor de feestelijke binnenkomst op zaterdag 23 mei in de haven van Hoorn.

Op 8 april is de Halve Maen met de MS Traveller vertrokken  vanuit Newport. Na een overtocht van duizenden kilometers is VOC-museumschip de Halve Maen aangekomen in Nederland, in de haven van IJmuiden. Het schip is vervoerd door Sevenstar Yacht Transport, een van de sponsors van de Halve Maen. Dit bedrijf is door het New Netherland Museum, de eigenaar van de Halve Maen, in de arm genomen om het schip te vervoeren.  Het New Netherland Museum heeft de Halve Maen voor de komende vijf jaar in bruikleen gegeven.

Klaar maken
Voor de reis is het schip afgetuigd. De topmasten, de ra’s, de zeilen en de tuigage zijn er af gehaald. Na de aankomst in IJmuiden wordt de Halve Maen weer opgetuigd en klaargemaakt voor het feestelijke officiële ontvangst op zaterdag 23 mei in Hoorn. Vanaf 30 mei is de Halve Maen voor het publiek te bezoeken, op de zuidpunt van cultuureiland Oostereiland bij het Centrum Varend Erfgoed in Hoorn. Bezoekers worden in een rondleiding van 45 minuten meegenomen door de bemanning in de spannende verhalen die het schip vertelt.  Vooraf reserveren is noodzakelijk, dat kan vanaf 15 mei via www.halvemaenhoorn.nl.

Feestjaar
De Halve Maen is precies op tijd in Hoorn voor de viering van 400 jaar Kaap Hoorn. Het is een feestjaar vol activiteiten die in het teken staan van het maritieme verleden van Hoorn en de unieke ontdekking 400 jaar geleden. Op 29 januari 1616 rondden Schouten en Le Maire het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika en vernoemden deze Kaap naar de thuishaven, Kaap Hoorn. Van dit rijke verleden is nog veel terug te vinden. Zie www.kaaphoorn400.nl voor meer informatie.