NOORD HOLLAND - De Vix is vanaf nu overal te gebruiken in Alkmaar en wijde omgeving. Met het online gaan van www.vix.nl is deze regionale, digitale munt officieel van start.

Op dit moment zijn er al ca 125 bedrijven, winkeliers, instellingen, ondernemers en particulieren die onderling zakendoen met deze moderne fintech-toepassing, maar dat aantal groeit snel. Een grote klapper is de aansluiting van GP Groot bv. Dit bedrijf heeft relaties in alle sectoren van de samenleving die vanaf nu in Vix kunnen zakendoen. Via GP Groot verbindt Vix in één klap onderwijs, overheid en bedrijfsleven met elkaar. Op een vergelijkbare manier is Ekoplaza Alkmaar een Vix-knooppunt voor particulieren, restaurants en lokale producenten.

Nadenken over geld

Wat is ’t nut van zo’n lokale munt naast de Euro? Dat is de vraag die Vix-makelaars Dennis Engelsma en Wim van Bokhorst ’t meest te horen krijgen. Dat is een fijne vraag, aldus beide Vixers, want daar begint het nadenken over ‘Geld’. En nadenken over ‘hoe geld werkt’ is essentieel voor de toekomst van onze samenleving, aldus beide enthousiaste en gedreven heren.

Het regionale is de kracht

Geld is een middel. Een ruilmiddel dat ’t mogelijk maakt om goederen en diensten efficiënt uit te wisselen. En dat is precies wat Vix doet. Net als de Euro trouwens. Maar het bijzondere van Vix is dat je ‘m alleen bij regionale deelnemers kunt besteden. Dat lijkt een beperking, maar ’t is juist de kracht. Vix besteed je in je eigen regio. Met Vix op je smartphone ga je kijken bij wie je die in jouw buurt kunt besteden.

Elkaar omzet gunnen

Met Vix leer je nieuwe mensen, winkels en bedrijven kennen. Ga je zaken met ze doen, gun je elkaar omzet en versterk je al doende de economie in je eigen regio. Dat biedt nieuwe kansen voor (jong) talent, meer mogelijkheden voor lokale producenten en uiteindelijk meer diversiteit in de winkelstraten. Kortom de stad en de streek worden er leuker, aantrekkelijker en beter van. Dat vinden inmiddels ook tientallen particulieren die hun tijd vooruit zijn en al een Vix-rekening geopend hebben. Met de Vix-betaal-app op hun smartphone ontdekken ze steeds meer winkeltjes en bedrijven waar ze kunnen vixen.

Geen rente

Door de groeiende hoeveelheid Vix die in omloop is, worden de mogelijkheden voor onderling krediet ook steeds groter. En, anders dan bij de Euro, rekenen de deelnemers in Vix elkaar daar geen rente voor. Dat is aantrekkelijk voor (startende) ondernemers, maar ook van grote betekenis om met onze economie van groei naar bloei te komen.

Ook de jeugd ontdekt Vix. Twee ondernemende economiedocenten van Murmellius en PCC gebruiken Vix om met hun leerlingen te onderzoeken en te ervaren hoe geld werkt en kan werken.

Wie zelf al wil onderzoeken en ervaren hoe Vix werkt, kan via www.vix.nl alle informatie vinden en meteen een eigen rekening openen. Daar zijn ook Dennis en Wim te bereiken, die popelen om nieuwe verbindingen te leggen en toepassingen te ontwikkelen. Maar, zo benadrukken beide heren: ‘Vooral als Vix-deelnemers zelf actief op zoek gaan naar kansen en mogelijkheden, kan de Vix écht het verschil gaan maken’.

Meer weten? Stuur een mail naar contact@vix.nl of bel met 06-46 00 82 80 (Dennis) of 06-54 25 54 62 (Wim)