EGMOND AAN ZEE - Zondag 11 november gaat bij het Vissersmonument in Egmond aan Zee om 19.30 uur voor het eerst de verlichting aan. Hiermee komt het monument uit het donker, net zoals de wereld honderd jaar eerder uit de duisternis kwam, toen op die datum de Eerste Wereldoorlog eindigde. Wethouder Jan Houtenbos heeft de eer om de verlichting officieel te ontsteken.Basisschoolkinderen met lampionnen zijn hierbij aanwezig.

De Zâalnêelden zorgt voor de muzikale omlijsting. Er wordt ook een krans bij het monument gelegd. Aan de voet van het duin staat inmiddels een bankje met goed zicht op het gedenkteken en daarbij een bordje met informatie over het monument.

Nagedachtenis
Het Vissersmonument, in 1922 onthuld door burgemeester Eyma, is ter nagedachtenis aan Egmondse vissers die nooit meer terugkeerden. Het dorp verloor tijdens en na de oorlog een groot deel van haar mannelijke beroepsbevolking aan ronddobberende zeemijnen. Vijfennegentig van hen staan vermeld op het monument.

De verlichting is tot stand gekomen door inzet van dorpsvereniging De Parel, het Museum van Egmond, Historisch Egmond, de gemeente Bergen, lokale bedrijven en inwoners.