ALKMAAR - Vorige week woensdag was er sprake van naar luchthappende karpers, voorns en snoeken in het water tussen de Hornwaard en de Stikkelwaard in Huiswaard 1 in Alkmaar. Bezorgde sportvissers zagen veel vissen naar lucht happen aan het oppervlakte van het water. De melding werd vervolgens gedaan via Hengelsportvereniging Alkmaar. Naar luchthappende vissen betekent dat het water te weinig zuurstof bevat. Bij een langdurig zuurstoftekort zullen de vissen het uiteindelijk niet overleven. En dat gaat als natuurliefhebbers aan het hart van sportvissers.


Het calamiteitenteam van Sportvisserij MidWest Nederland is ter plaatse gegaan, omdat de zuurstofwaarden dermate slecht waren, dat de vissen het niet zouden overleven. Het team heeft samen met de vrijwilligers van Hengelsportvereniging Alkmaar een beluchtingspomp geplaatst, die ervoor zorgt dat er zuurstof in het water komt. Met dank aan een vriendelijke buurtbewoner voor het ‘leveren’ van de stroom voor deze beluchtingspomp.

Samen met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zijn de andere dag nieuwe metingen en verder onderzoek gedaan. Het hoogheemraadschap heeft vervolgens een inlaat open gezet, waardoor zuurstofrijkwater het getroffen water instroomt. Aan de andere kant wordt zuurstofrijkwater via het gemaal ingepompt om zo snel mogelijk het systeem te voorzien van voldoende zuurstofrijkwater om zodoende het watersysteem te herstellen. Ook de komende tijd zal de inlaat open blijven staan, zodat er voldoende zuurstofrijkwater toegevoegd wordt aan het water.

Mogelijke oorzaken van tekort zuurstof in het water kunnen zijn: grondwater dat overgepompt wordt door werkzaamheden, te weinig onderhoud aan het water, kroos, bladeren en afval in het water of hemelwater dat ook zuurstofarm is. De precieze oorzaak wordt echter nog onderzocht.

Zie jij ook vissen in nood of dode vissen en weet je niet bij wie je dit kan melden? Je leest alles over vissen in nood op www.visseninnood.nl.