ALKMAAR - Juryvoorzitter Toon Mans, burgemeester van Castricum heeft zondag 6 november de Victoriefonds Cultuurprijs Podiumkunsten 2022 uitgereikt aan geluidskunstenaar Fedde ten Berge.

Tijdens een muzikale bijeenkomst in Podium Victorie onder leiding van theatermaker en zangeres Mylou Frencken traden de genomineerden op.

De jury had uit de categorie Podiumkunsten twee bijzondere artiesten genomineerd, Fedde ten Berge en Herr Alt / Harold Koopman. Beide muzikanten zijn vernieuwende performers met een verschillend eigen geluid. Harold Koopman / Herr Alt, Electric Singer Songwriter, woont en werkt in Alkmaar en treedt op als soloartiest. De multi-instrumentalist begeleidt zichzelf, op gitaar, synthesizer en met andere elektronica componeert hij mooie songs. Daarnaast is hij als componist betrokken bij verschillende theaterprojecten waarbij hij met zijn tegendraadse muziek een laag toevoegt. Hoe electronisch zijn muziek ook is, de ambachtelijkheid blijft hoorbaar.

Geluidskunstenaar Fedde ten Berge
Fedde ten Berge uit Heiloo ontwikkelde als geluidskunstenaar een eigen manier van musiceren en dat is volgens de jury ook zijn kracht. Hij is zowel muzikant als uitvinder, innovator, verteller en leraar. Muziek in pure vorm: met klanken, trillingen en frequenties maakt hij als het ware klankschilderijen. Naast het creëren van nieuwe instrumenten en het componeren van muziek, al dan niet geïmproviseerd, wil Fedde graag zijn kennis en kunde delen. Dat doet hij door naast zijn concerten ook basisscholen te bezoeken met zijn creaties. De jury roemt de manier waarop hij zich ontwikkelde als geluidskunstenaar pur sang. Een wegbereider voor de elektronische muziek die blijft experimenteren en de maximale vrijheid in eigen creaties zoekt.