ALKMAAR/BERGEN - Tijdens een feestelijke bijeenkomst onder leiding van de bekende schrijver/ presentator Ronald Giphart ontving Joost de Vries op zondag 2 oktober de Victoriefonds Cultuurprijs Letteren. De uitreiking van deze tweejaarlijkse prijs vond plaats in de Ruïnekerk Bergen.

Maria Barnas, Bas Belleman en Joost de Vries waren door de vakjury genomineerd voor de categorie Letteren. De schrijvers hebben allen gemeen dat ze in de regio Alkmaar zijn opgegroeid of er zelfs nu weer wonen.

Criteria die een belangrijke rol hebben gespeeld bij de selectie voor de Cultuurprijs Letteren zijn o.a. herkenbaarheid, eigenzinnigheid en relevantie voor het culturele veld en de letteren in het bijzonder.

Maria Barnas, sinds januari 2022 stadsdichter van Alkmaar werd door de jury geprezen om de heldere taal van haar poëzie waarmee ze beelden tekent, en haar recent, zeer lovend ontvangen boek ‘Diamant zonder r’ waarin ze een plaats en tijd overstijgend portret schetst van haar oma.


Dichter Bas Belleman wordt door de jury geroemd om de ‘vertalersmoed’ die hij heeft getoond met de vertaling van alle 154 sonnetten van Shakespeare. ‘Hiermee creëerde hij een springlevend taalmonument voor de taal en de Engelse dichter’.

Joost de Vries
Schrijver Joost de Vries, die in Heerhugowaard opgroeide, ontving de Victoriefonds Cultuurprijs Letteren 2022. De jury prijst zijn met scherpe pen en verfijnde zinnen geschreven sprankelende essays, romans en verhalen. Ze gaan nooit over hemzelf alléén. Ze nodigen uit om mee te kijken, mee te denken, tegen te spreken, ze openen deuren tot het werk van anderen. Voor zijn omvangrijke oeuvre zou de jury ‘een zwierige buiging willen maken’, een oeuvre waar hopelijk nog lang geen punt achter staat.