ALKMAAR - Op 21 maart 2022 komt ANWB Streetwise op bezoek bij Daltonschool Liereland. Streetwise is een praktisch, maar ook leuk, leerzaam en uitdagend verkeersprogramma voor alle leerlingen van de basisschool. Liereland heeft ze uitgenodigd, omdat school zich medeverantwoordelijk voelt voor de verkeersveiligheid van de kinderen. Het wordt steeds drukker in het verkeer, er zijn stille (elektrische) voertuigen en mobiele telefoons zorgen vaak voor afleiding.

Professionele instructeurs komen naar Liereland en geven verkeerstrainingen op maat. Met speciaal ontwikkelde lesmaterialen, zoals een elektrische rijlesauto, zebrapaden, verkeerslichten, opblaasbare auto's en een fietsparcours wordt op een aansprekende manier de praktijk zo goed mogelijk nagebootst.

Voor elke groep is een eigen verkeersprogramma:

● Toet toet (groep 1 en 2): een speelse introductie op gevaarherkenning, herkennen van verkeersgeluiden, het belang van veilig fietsen met fietshelm, veilig oversteken, gebruik van de autogordel en een autostoeltje.

● Blik en klik (groep 3 en 4): het gebruik van de fietshelm. Fietsen van een parcours met
de fietshelm. Verdere behandeling van gevaarherkenning, veilig oversteken en het veilig
meerijden in de auto.

● Hallo auto (groep 5 en 6): Afleiding in het verkeer maakt deel uit van deze les,
evenals bewustwording van elektrisch (stil) verkeer. Kinderen nemen plaats op de
bijrijdersstoel van een lesauto en mogen zelf remmen om de reactietijd, de remweg en het effect van het dragen van de autogordel bij een noodstop te ervaren.

● Trapvaardig (groep 7 en 8): Afleiding in het verkeer. Mobiel telefoon gebruik. Bewustwording
van eigen (gevaarlijk) verkeersgedrag. Een positieve gedragsverandering op gevaarherkenning,
fietsvaardigheden en fietsbeheersing door een uitdagend fietsparcours.