ALKMAAR - Een rijk geïllustreerde bundel met opmerkelijke verhalen van vroeger betekent een feest der herkenning voor iedereen die opgroeide in Alkmaar of omgeving. In het nieuwe boek Ik was erbij zijn tientallen verhalen verzameld die oorspronkelijk verschenen in de populaire rubriek in de Alkmaarsche Courant, verrijkt met de reacties van lezers. Het boek is een initiatief van het Regionaal Archief, bedoeld om het verleden levend te houden. Tot het eind van het jaar is de bundel te koop voor een gereduceerde prijs.

Behalve herkenning en nostalgie biedt het boek ook volop nieuwe wetenswaardigheden over de geschiedenis van de afgelopen eeuw, uit Alkmaar en uit de regio. Zo passeren de HBS aan de Paardenmarkt, het kampioenschap van AZ en de overstroming van de Laat in 1955 de revue, en zijn er verhalen over onder meer Foto Jonker in Egmond aan Zee, het Bukpopfestival in Heiloo en de school van de zusters Ursulinen in Bergen. Het boek staat boordevol illustraties, van oude foto’s en affiches tot advertenties uit de kranten van toen.

‘Vaak kan een oude foto of een verhaal over een gebeurtenis van lang geleden oude herinneringen weer oproepen,’ schrijft oud-burgemeester Piet Bruinooge in het voorwoord. ‘Dit geldt ook voor de verhalen die in dit boek gebundeld zijn.’

De nieuwe bundel met verhalen uit de rubriek ‘Ik was erbij’ is de derde in een reeks. Twee eerdere bundels waren in 2008 en 2010 snel uitverkocht. Deze derde bundel staat vol met nieuwe verhalen. Het kloeke boek is te koop bij een aantal Alkmaarse boekhandels en bij het Regionaal Archief, en kost tot het eind van het jaar € 12,95 in plaats van € 17,95. Vrienden van het Archief die het boek graag thuisgestuurd willen krijgen betalen geen verzendkosten.