ALKMAAR - De Europese Unie berust op 'Europese waarden'. De democratische rechtsstaat geldt als zo'n belangrijke 'waarde'. Een rechtsstaat betekent dat iedereen, dus ook minderheden, dezelfde rechten heeft. Bij conflicten bepaalt een onafhankelijke rechter wie er gelijk heeft, ook als je een conflict hebt met de overheid. Hoe organiseert en past de EU de rechtsstaat toe? Hoe om te gaan met ontwikkelingen in Polen en Hongarije? Wat is Europese democratie? Denk zelf ook mee in een interactieve discussie met de experts van Neios: drs. Wolter Blankert, drs. Natasja Nikolić en dr. Henk Oonk. Op zondag 27 maart in de bibliotheek in Alkmaar Centrum.

Europa
Europa is om de haverklap in het nieuws en niet altijd met positieve berichten. De kritiek op het samenwerkingsverband is groot, maar is dat altijd terecht? Onbekend maakt duidelijk onbemind en daarom worden zondagmiddagen rondom Europese prikkelende onderwerpen georganiseerd.

Europa Actueel: ontwikkelingen in Europa nader toegelicht
Iedereen die geïnteresseerd is in de wereld waarin hij leeft krijgt door de lezingenserie Europa Actueel de mogelijkheid zichzelf gedegen te laten informeren over actuele zaken die spelen in de Europese Unie. Wat is bijvoorbeeld de digitale toekomst van Europa of hoe zit het met de positie van vrouwen in de EU? Wat zijn de verschillen tussen Noord- en Zuid-Europa op het gebied van migratie? De sprekers zijn ervaren experts op het gebied van onderwijs en Europa en scheiden feiten van fabels. Het publiek kan zo een echte mening vormen, in plaats van een op suggesties gebaseerde aanname. Natuurlijk is er bij elke lezing ruimte voor vragen en discussie.

Neios
Deze lezing is georganiseerd door Bibliotheek Kennemerwaard in samenwerking met Neios. Dit is het Netwerk voor Europese en internationale oriëntatie in onderwijs en samenleving, bestaande uit educatieve dienstverleners. In deze tijd zijn we getuige van veel ontwikkelingen en uitdagingen in Europa en in de wereld. Neios besteedt met diverse activiteiten aandacht aan belangrijke aspecten van deze Europese en internationale ontwikkelingen.

Aanmelden
Geïnteresseerd? Je bent van harte welkom op zondag 27 maart van 13.30 tot 15.30 uur in de bibliotheek in Alkmaar Centrum, Gasthuisstraat 2. De toegang is gratis maar aanmelden is gewenst. Dat kan via info@neios.nl.