ALKMAAR – Wie interesse heeft in duurzaam wonen, krijgt woensdagavond 3 mei de unieke kans om via videoverbinding binnen te kijken in een duurzaam huis. Huiseigenaar Lars Hopman geeft dan uitleg over de grootschalige renovatie van zijn woning uit 1927. Tijdens de online thematour besteedt hij in het bijzonder aandacht aan de dak-, muur en vloerisolatie, waar hij de afgelopen jaren veel ervaring mee heeft opgedaan. Mensen die graag deelnemen, kunnen zich aanmelden via de website van de Nationale Duurzame Huizen Route.

“Het renoveren van een woning uit 1927 is een hele klus,” vertelt huiseigenaar Lars Hopman. Hij ging samen met zijn vriendin Bette Vertelman de uitdaging aan, met als doel het energielabel van de twee-onder-één-kapwoning terug te brengen van G naar A. Zij isoleerden het dak van buiten, de muren met voorzetwanden en nu wordt ook de vloer handen genomen. Tijdens de online thematour deelt Lars Hopman hun ervaring met het renoveren van een oudere woning en neemt hij gasten mee in hun toekomstplannen. Zo wil hij anderen inspireren en helpt hij hen op weg bij de verduurzaming van hun eigen woning.

De online thematours
Dit voorjaar vinden in heel Nederland online thematours plaats. Deze zijn een alternatief voor de reguliere thematours, waarbij mensen op bezoek gaan bij een duurzame woning. Via videoverbinding geven huiseigenaren een presentatie over de duurzame maatregelen. De bezoekers krijgen de kans om in gesprek te gaan met de huiseigenaar, en om zo tot een plan te komen voor hun eigen woning. Per online thematour zijn acht plekken beschikbaar. Een actueel overzicht van alle thematours is te vinden via www.duurzamehuizenroute.nl/thematours. Hier kunnen geïnteresseerden zich ook inschrijven. Na inschrijving ontvangen deelnemers een e-mail met uitleg over de deelname.

De Nationale Duurzame Huizen Route
De thematour wordt georganiseerd in samenwerking met gemeente Alkmaar en is een initiatief van de Nationale Duurzame Huizen Route. Via het platform Nationale Duurzame Huizen Route delen meer dan 1.500 huiseigenaren hun ervaringen: online en tijdens verschillende evenementen. Wie zelf in een duurzaam huis woont, kan ook zijn ervaringen delen via de Duurzame Huizen Route. Zo kunnen andere huiseigenaren kennis en inspiratie opdoen om zelf ook aan de slag te gaan met hun woning.