ALKMAAR - In de zomer van 2025 brengt Kunstuitleen Alkmaar opnieuw een spraakmakende buitententoonstelling naar de stad. Tijdens de triënnale transformeren de oevers van het Noordhollandsch Kanaal tot een podium voor artistieke verbeelding.

Een nieuwe richting voor de kunstroute

Het Noordhollandsch Kanaal, eens de levensader van de stad, heeft een rijke geschiedenis als verbindingsweg door het waterrijke landschap van Holland. Nu de gemeente plannen maakt voor het bouwen van een nieuw stuk stad langs het kanaal, Het Alkmaars Kanaal, staat Alkmaar aan de vooravond van een spannende stedelijke transformatie. Maar hoe visualiseren we de toekomst van deze dynamische stad? En welke rol spelen kunst en cultuur in deze ontwikkeling? Met de kunstroute ‘THE FUTURE IS NOW’ slaan de Kunstuitleen Alkmaar en twaalf kunstenaars de handen ineen om te reflecteren op het verleden, heden en de toekomst van het kanaal en conceptuele thema’s als ‘tijd’ en ‘metamorfose’. Daar kan de Plassende IJsbeer van Florentijn Hofman niet ontbreken.

De Plassende IJsbeer

Het kunstwerk van Florentijn Hofman staat symbool voor de huidige staat van de natuur. Terwijl de ijskappen in hoog tempo smelten blijven we op dezelfde manier met de natuur omgaan. Tegelijkertijd denken we hard na hoe we ons tegen de almaar stijgende zeespiegel kunnen weren en de steeds extremere weeromstandigheden. Want wat betekent de klimaatcrisis voor Alkmaar? Staan wij over honderd jaar helemaal onderwater? Deze ijsbeer plast in het kanaal van Alkmaar. Hij doet dat met een harde straal, net zo hufterig als wij met de natuur omgaan.

Een volgende halte?

Het imposante kunstwerk, eerder te bewonderen in Amersfoort is nu op reis door Nederland en wordt als hoogtepunt van de kinderbiënnale tentoongesteld bij het Groninger Museum. Daarna lonkt een nieuwe bestemming, en wat is er nu beter dan Alkmaar als volgende halte?

Curator Eliane Odding en directeur van Kunstuitleen Alkmaar Marieke van Esch zijn overtuigd van de perfecte match tussen de Plassende IJsbeer en Triënnale Alkmaar: "The Future is Now wordt prachtig belichaamd door dit kunstwerk. Met humor en scherpte confronteert het ons met de verontrustende relatie tussen mens, dier en klimaat. Een boodschap die juist hier, langs het Alkmaars Kanaal, krachtig resoneert."

Het enige obstakel? De plaatsingskosten van de ijsbeer. Kunstuitleen Alkmaar doet een oproep aan lokale partijen om deze unieke kans te sponsoren. Help je ons mee de IJsbeer naar Alkmaar te halen? Voor meer informatie en sponsormogelijkheden kunt u contact opnemen met Kunstuitleen Alkmaar.