ALKMAAR - Op zondagmiddag 13 september wordt in de Grote Kerk in Alkmaar de Victoriefonds Cultuurprijs 2020 voor Visuele Kunsten uitgereikt door Hans Romeyn, burgemeester van Heiloo, tevens voorzitter van de vakjury.

Drie genomineerde kunstenaars Elly Baltus, Lonneke de Groot en Dirck Nab staan die middag in de schijnwerpers. Radio- en televisiepresentator Andrea van Pol, inmiddels een vast gezicht bij de uitreikingen, zal de middag presenteren. Ook gaat zij in gesprek met de kunstenaars en worden er korte filmportretten vertoond.

De toegang is gratis. Inloop vanaf 14.30 uur, aanvang 15.00 uur. Vanwege de coronamaatregelen is aanmelden verplicht. Dit kan via www.victoriefondscultuurprijs.nl

Kunstenaars

Elly Baltus

maakt ruimtelijk werk dat bestaat uit zowel monumentale beelden in de openbare ruimte, vaak samengesteld uit alledaagse voorwerpen, als kleine penningen. Zij combineert hierin klassieke technieken zoals brons gieten, steenhouwen en tekst met elektronica en multimedia.

Lonneke de Groot

maakt collages, installaties en werkt vooral met fotografie. Ze componeert, bouwt, knipt en plakt. Ze werkt graag in series en met haar camera legt ze vast hoe licht en schaduw op papier vallen. Dat resulteert in sobere en simpele stillevens.

Dirck Nab

is al jarenlang een consistent tekenaar van de zee en het duinlandschap. In zijn werk, van kleine houtskoolschetsen en tekeningen tot grote schilderijen, zie je en voel je de energie waarmee hij in zijn geliefde duinen werkt. Zijn werk is nog steeds figuratief, maar abstracter dan voorheen en wordt gekenmerkt door een krachtig clair-obscur.

Tentoonstelling

Het werk van de drie kunstenaars is van 29 augustus tot en met 22 november 2020 te zien in Stedelijk Museum Alkmaar. Een bezoek is te plannen via www.stedelijkmuseumalkmaar.nl.

Over de prijs

Iedere twee jaar reikt stichting Cultuurprijs regio Alkmaar drie categorieprijzen uit aan kunstenaars, schrijvers en podiumkunstenaars die zich op een bijzondere manier in hun vak onderscheiden en een relatie hebben met de regio Alkmaar. Een zevenkoppige vakjury onder leiding van een burgemeester uit de regio benoemt de genomineerden en kent de prijzen toe. Ook roept zij de winnaar uit van de Rabobank Jong Talent Prijs.