ALKMAAR - Zondag 17 oktober is op feestelijke wijze de Victoriefonds Oeuvreprijs 2021 uitgereikt. Voorzitter van de vakjury, Hans Romeyn, oud-burgemeester van Heiloo, reikte de prijs uit aan standsorganisatie Pieter van Dijk.

De Victoriefonds Oeuvreprijs wordt eens in de twee jaar toegekend aan een kunstenaar uit de regio die met zijn of haar oeuvre een prominente, onderscheidende rol heeft gespeeld in zijn of haar discipline.


In zijn toespraak riep juryvoorzitter Hans Romeyn in herinnering dat een toen twintigjarige Pieter van Dijk in 1978 voor het eerst onder het imposante orgel in de Alkmaarse Grote Sint Laurenskerk stond. Ondanks de niet optimale geluidskwaliteit van het orgel was de jonge Pieter direct geïmponeerd. Hij kon toen nog niet weten dat hij ruim twintig jaar later officieel organist van de Grote Kerk zou worden. Sinds 2004 is hij standsorganist van Alkmaar. In die functie is hij verantwoordelijk voor de organisatie van concertseries in de Grote Kerk en voor het welzijn van historische orgels. Daarnaast doceert hij aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg en is hij als vakdocent en hoofd van de orgelafdeling verbonden aan het gerenommeerde conservatorium van Amsterdam.

Samen met organist Frank van Wijk heeft hij de artistieke leiding van het Orgel Festival Holland. Met dit podium wil Pieter van Dijk een springplank voor jong talent bieden en weet hij met zijn contacten in de muziekwereld een keur aan ervaren docenten en een internationale jury aan dit concours te verbinden.

Ruim veertig jaar nadat hij voor de eerste keer de Grote Sint Laurenskerk betrad ontvangt Pieter van Dijk de Victoriefonds Oeuvreprijs omdat hij zowel lokaal, regionaal, nationaal als internationaal actief en onderscheidend alle facetten van de orgelcultuur ondersteunt en stimuleert. Zijn prestaties als musicus, organisator, schrijver en docent zijn op zijn vakgebied ongeëvenaard en van hoge kwaliteit.

In zijn dankwoord benadrukte Pieter nogmaals hoe bijzonder onze Alkmaarse orgels zijn. Om deze optimaal te kunnen bespelen moet een organist ze leren kennen. Hij ziet zichzelf dan ook als ‘mediator’ tussen de muziekstudent en het orgel om studenten zo optimaal mogelijk te begeleiden in het leren bespelen van dit Alkmaarse erfgoed. Zo kunnen ook toekomstige generaties naar de bijzondere klanken van deze monumentale orgels blijven luisteren.

Met het toekennen van deze prijs geeft de Stichting Cultuurprijs regio Alkmaar eveneens uitdrukking aan de grote waardering voor de inspanningen van Pieter van Dijk om de orgels van Alkmaar wereldwijd onder de aandacht van het publiek te brengen. De jury is hem zeer erkentelijk voor het behoeden en onvermoeid opstelling houden van dit bijzondere Alkmaarse culturele erfgoed en voor de vele, vele uren van letterlijk onzichtbaar werk, verricht achter de klavieren.