ALKMAAR - Afgelopen weekend vond Wonderlicht plaats in de Alkmaarse binnenstad. Waar het festival tijdens de eerste editie in 2020 nog moest uitwijken naar binnen door storm, waren de weergoden ditmaal beter gezind. Verspreid over drie avonden liepen ruim 20.000 bezoekers over het Alkmaarse Bolwerk langs vuurpotten, lichtinstallaties en straattheater. Als klap op de vuurpijl was er een indrukwekkende videoprojectie op de Molen van Piet. Deze show werd speciaal ontworpen in het kader van Alkmaar Ontzet 450 jaar en bracht een ode aan Adriaan Anthonisz, geestelijk vader van het Bolwerk en oud-burgemeester van Alkmaar.

Ook deze editie was de Grote Kerk een onderdeel van Wonderlicht. Hier werd onder andere aandacht geschonken aan de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Zo was het mogelijk om direct aan Giro555 te doneren en kon men een kaarsje aansteken voor de slachtoffers. Terwijl de prachtige klanken van Turkse artiesten door de kerk klonken, zette de bezoekers samen de kerk in het licht.

Het Canadaplein was omgetoverd tot sfeervol festivalhart en daar werd volop genoten van marshmallows smelten, knusse zithoekjes en akoestische muziek van lokaal jong talent.

Kaartkopers doneren bijna 300 tickets

In het kader van verbindende initiatieven was er voor online kaartkopers een optie om een kaartje te doneren voor iemand anders. Het is hartverwarmend om te zien dat veel mensen gebruik hebben gemaakt van deze optie. Hierdoor werd het mogelijk om bijna 300 tickets te doneren aan gezinnen die het zelf niet kunnen betalen.

Op vrijdagavond vond ook het buddyproject plaats, waarin kwetsbare ouderen gekoppeld worden aan een buddy om zo Wonderlicht samen te beleven. Aan de stralende gezichten van de 120 deelnemers en 120 buddy's kon worden afgelezen dat dit een zeer gewaardeerd initiatief was.

Derde editie Wonderlicht?

De organisatie blikt terug op een zeer geslaagde tweede editie en hoopt Wonderlicht ook volgend jaar weer te kunnen realiseren.

Foto's: Ed van de Pol