ALKMAAR - De stedenband Tata-Alkmaar wordt binnenkort flink aangehaald door de tournee van het Regionaal Jeugdorkest Artiance naar Hongarije. Op 26 april vertrekt een touringcar met meer dan 60 jongeren en begeleiding richting Tata.

Een half jaar geleden is een delegatie van Artiance naar Tata geweest om kennis te maken en de tournee te plannen. Deze dagen hebben veel losgemaakt op het gebied van samenwerking en uitwisseling op het gebied van kunst- en cultuureducatie.

Eind april is het zover en gaan de jongeren van 12 tot 18 jaar deze bijzondere tournee meemaken. Een muzikale reis die de band met onze zusterstad verstevigt en uitwisseling van jonge muzikanten mogelijk maakt. Het Alkmaars Orkest speelt met muzikanten van het Muziekcentrum Tata; samen geven zij een groot concert. Daarnaast geeft het RJOA ook twee basisschoolconcerten die een interactief karakter hebben.

“Naast het klassieke repertoire met componisten als W.A. Mozart, wordt er muziek uitgevoerd van Nederlandse bodem: J. Van Bree, U. Van Wassenaar, W. Pijper en L. Van Goudoever. Het is jammer dat deze componisten niet meer bekendheid genieten, want het is wonderschone muziek die niet onder doet voor de grote componisten”, aldus dirigent Otto de Jong. “Daarnaast worden er Hongaarse liederen uitgevoerd samen met jongeren en kinderen uit Tata. Er wordt hard gerepeteerd en er zijn al videoboodschappen over en weer gegaan, het orkest is er klaar voor en heeft er enorm veel zin in”.

Deze tournee krijgt volgend jaar een vervolg. Otto de Jong: “Op 4 mei 2020, volgend jaar dus, mag het jeugdorkest het herdenkingsconcert uitvoeren in de Grote of Sint-Laurenskerk. Voor die gelegenheid worden er jonge muzikanten uitgenodigd uit Tata, Darmstadt en Bath om mee te spelen. De verbindende kracht van muziek tussen deze Europese steden zal de boventoon voeren. Maar nu eerst: Op naar Tata!”

Kijk op de website van Artiance voor meer informatie over het Regionaal Jeugdorkest www.artiance.nl Artiance, Canadaplein 3, Alkmaar