ALKMAAR - Het jonge theatercollectief BLAUWDRUK, dat al een aantal jaar met spraakmakende voorstellingen in en rondom Alkmaar te zien is geweest, wordt vanaf 2024 het vaste gezelschap van de stad. Dat maken BLAUWDRUK, gemeente Alkmaar, TAQA Theater De Vest en Karavaan op 20 december bekend.

Vanaf 2024 heeft Alkmaar daarmee een officieel stadsgezelschap. De jonge makers van collectief BLAUWDRUK strijken neer in de stad, na er al een aantal jaar met veel plezier - en succes - hun voorstellingen te hebben gemaakt en getoond. Hiermee spreken zij een commitment uit naar de stad en haar inwoners. De komende jaren wortelen zij zich nog steviger op deze plek en doen daarmee een diepte-investering in de stad en haar publiek. Daarnaast zijn ze op een beperkt aantal, welgemikte andere plekken in het land te zien, en behouden zo op een alternatieve manier hun nationale uitstraling. Dit alles doen zij in een hechte samenwerking met de gemeente, Theater de Vest en Karavaan.

BLAUWDRUK: “Wij geloven dat lokaal produceren de toekomst is. Touren is geen efficiënte manier om een landelijke spreiding van de podiumkunsten te waarborgen. Er is tijd voor nodig om op een plek een groot en breed, eigen publiek op te bouwen en een wezenlijke rol te kunnen spelen in de stad. Die rol willen wij de komende jaren in Alkmaar vervullen.”

BLAUWDRUK en Karavaan

In 2020 begon het locatietheatercollectief in Alkmaar als onderdeel van het talentontwikkelingstraject Winterkaravaan en ontwikkelde daarna diverse voorstellingen op en met Karavaan Festival. Diverse succesvolle voorstellingen speelden op bijzondere locaties. De radicale bewerkingen van klassieke toneelstukken van Vondel en Molière vonden een gretig publiek. In een smeuïge, barokke speelstijl brengt het gezelschap aanstekelijke en talige voorstellingen voor een groot publiek, zoals onlangs met Vrij Van Verzet in het kader van 450 jaar Ontzet. Dit locatietheaterspektakel werd door meer dan 3000 enthousiaste Alkmaarders omarmd.

Ilse van Dijk, directeur van Karavaan, over het belang van BLAUWDRUK voor Alkmaar: “Drie ijzersterke acteurs, knap geschreven bewerkingen in zowel vorm als inhoud en een overrompelend spelplezier, dat is Collectief BLAUWDRUK. Ze vallen op door een verfrissende, actuele en eigenzinnige benadering van klassiek repertoire. BLAUWDRUK maakt theater dat wij maatschappelijk relevant en actueel vinden. Een nieuw hoofdstuk breekt aan, waarin onze rol van begeleider naar samenwerkingspartner verschuift. Met Collectief BLAUWDRUK als stadsgezelschap bouwen we samen met Theater de Vest en gemeente Alkmaar aan een prachtig theaterlandschap. Veel zin in en zo trots op dit clubje!”

BLAUWDRUK en De Vest

Met de komst van BLAUWDRUK werken de gemeente en TAQA Theater De Vest op een unieke manier samen om dit gezelschap te co-financieren. Directeur van De Vest, Naud van Geffen over deze samenwerking: ”BLAUWDRUK brengt unieke verbeeldingskracht naar ons Theater en de Grote Kerk. Dit larger-than-life collectief geeft energie, leeft creativiteit en is in staat verbindingen te leggen met een nieuw en divers publiek in en om de stad. Ik verheug me enorm op de bruisende producties die zij, de komende jaren, in Alkmaar zullen gaan neerzetten.”

Ook landelijk trekt het gezelschap veel aandacht van de pers: de NRC schreef over het ‘leukste, nieuwe, veelbelovende collectief van dit moment’ en de groep is meermaals door de Theaterkrant bestempeld tot ‘meest veelbelovende nieuwkomer’.