ALKMAAR - GRAFIEK2019 toont werk van zes kunstenaars bij Grafisch Atelier Alkmaar en Kunstuitleen Alkmaar. Het thema is ‘Verandering – Alles Stroomt’. De gezamenlijke opening is op zondag 13 oktober om 15 uur. De start is bij Kunstuitleen Alkmaar waar de exposerende kunstenaars kort iets over hun werk en werkwijze vertellen. Loop mee met de PERFORMANCE naar Grafisch Atelier Alkmaar om de tentoonstelling feestelijk in te wijden.


Bij Kunstuitleen Alkmaar exposeren Hanna de Haan, Leonie van Santvoort en José van Tubergen. In het Grafisch atelier is werk te zien van Elsbeth Cochius, Janet Kingma en Carola Rombouts.


De tentoonstelling GRAFIEK2019 is te zien t/m 10 november bij Kunstuitleen Alkmaar aan de Bergerweg 1 van maandag t/m vrijdag van 9 – 17 uur, zaterdag van 12- 17 uur en zondag van 14 – 17 uur. Het Grafisch Atelier aan Doelenstraat 23 is open van maandag t/m vrijdag van 10 – 17 uur.

Kunstuitleen Alkmaar
Hanna de Haan onderzoekt in haar werk de stad die nooit af is. Schetsen die ze in de stad maakt vormen het beginpunt van haar grafische werk. De snelle krassen in het hout ontstaan met eenzelfde directheid als de potloodlijnen op het papier.

Leonie van Santvoort is gefascineerd door de diversiteit aan verschijningsvormen in de natuur. Uitrollende varens, formatie van zaadjes, uitkomende knoppen, opkomende en verdwijnende planten legt ze vast in tekeningen en foto’s. De gradaties tussen bewondering en afkeer krijgen vorm in grafiek.
Het werk van José van Tubergen is een zoektocht naar nalatenschap. Ruïnes vertellen de geschiedenis van de mens met architectuur als decor. Dit verleden plaatst zij in een andere context en in abstracte vormen, waardoor als het ware een nieuwe geschiedenis ontstaat.

Grafisch atelier Alkmaar
Elsbeth Cochius is in de ban van de natuur en het landschap en de wijze waarop de mens zich daartoe verhoudt. Zij werkt het liefst in zwart-wit en op grote formaten zodat zij kleine interessante details kan uitvergroten en daarmee verborgen aspecten zichtbaar maken. De gelaagdheid van structuren, het ritme van licht en donker zijn steeds terugkomende thema’s.


In het werk van Jeanet Kingma nemen kunstenaarsboeken een grote plaats in. Zowel beeld als tekst maakt ze zelf. Bij de onderwerpen die ze kiest lopen fantasie en werkelijkheid vaak door elkaar en speelt de natuur een grote rol. Haar favoriete technieken zijn sjabloondruk en houtsnede, technieken die zich bij uitstek lenen om in kleur te werken. Tekst en beeld worden beide in kleur uitgevoerd.


Carola Rombouts onderzoekt het materiaal tijdens het maakproces om zo haar gedachten en gevoelens af te beelden in haar grafische werk. De reproduceerbaarheid van grafiek is geen doel op zich, wel hergebruikt zij haar drukvormen al jaren, steeds om ander werk te maken. Het lot van de mens heeft haar interesse, om het gedachtegoed en handelen te doorgronden en te duiden.