ALKMAAR - Van 1 november tot 6 januari kun je in de bibliotheek in De Mare de tentoonstelling 200 jaar Noordhollandsch Kanaal bekijken. In 2019 is het precies 200 jaar geleden dat werd begonnen met de aanleg van het Noordhollandsch Kanaal. Het wordt nu vooral gebruikt door de regionale binnenvaart, maar ooit was het kanaal bedoeld als levensader voor Amsterdam. De zeevarende schepen van handelaren en de marine hoefden dan niet meer over de moeilijk bevaarbare Zuiderzee te varen om Amsterdam te bereiken. De tentoonstelling is gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek in Alkmaar De Mare, Laan van Straatsburg 2.


Sloop, bloei en groei
In 5 jaar tijd werd 80 km aan bestaande vaarten uitgediept en gegraven en werden er nieuwe sluizen en bruggen gebouwd. Het kanaal zorgde voor grote veranderingen in de vier steden langs het kanaal: Amsterdam, Purmerend, Alkmaar en Den Helder. In de korte tijd dat het kanaal dienst deed, zorgde het voor sloop, bloei en groei, en betaalden ook mensen de prijs voor deze ingreep in het landschap.

Unieke collectie
De tentoonstelling is gemaakt met beeldmateriaal uit de unieke collectie van de Provinciale Atlas Noord-Holland die wordt beheerd en gepresenteerd door het Noord-Hollands Archief in opdracht van de provincie Noord-Holland. De collectie is online beschikbaar via www.noord-hollandsarchief.nl/collecties/provinciale-atlas.

Van 13 januari tot 12 april 2020 is de tentoonstelling ook nog te zien in het Marinemuseum in Den Helder. Benieuwd naar de collectie Provinciale Atlas? Neem dan een kijkje in hun beeldbank.