ALKMAAR - Terwijl de laatste kruitdampen van het siervuurwerk boven Alkmaar wegwaaien en de laatste oliebollen worden opgegeten, tovert Circus- en Theaterschool Tefredo de gymzaal van basisschool De Kring weer om tot een echt theater. Dit alles voor hun ‘Tefredo’s Winter Spektakel’, dat in de laatste week van de kerstvakantie op woensdag 04 en donderdag 05 januari plaats zal vinden.


‘Ieder jaar staan we in de zomervakantie met onze circustent in Heerhugowaard en we wilden kijken of dit project ook van de grond kan komen in Alkmaar,’ vertelt circusdirecteur Fred Meijer enthousiast. ‘Daarom brengen we dit jaar voor het eerst het ‘Tefredo’s Winter Spektakel’. Een tweedaags evenement, waarbij verschillende voorstellingen en circusworkshops elkaar afwisselen. We hopen dan ook op een groot aantal bezoekers, omdat er voor iedereen is te zien en te doen valt. Voor jong én oud!’

Tefredo heeft voor dit evenement weer een aantal artiesten uit hun grote hoed getoverd, waaronder goochelaar Ronald van Ende. Met zijn goochelshow zal hij het publiek verwonderen en verbazen. ‘Nog voor de voorstelling vertel ik al het verhaal over mijn begin als goochelaar,’ begint Ronald enthousiast. ‘En daarna volgen nog vele verhalen gecombineerd met illusies, interactie, humor en de magie van het theater. Zo gaan we op reis naar Parijs; lees ik iemand zijn gedachten; en neem ik het publiek mee tijdens mijn grootse ontsnapping uit de gevangenis!’.

Tevens zal de jonge, getalenteerde en enorm muzikale band ‘Twajo Collective’ een voorstelling vullen met muziek. Eerder stonden zij al in de tent van Tefredo, waarin zij een tribute brachten aan o.a. Marcus Miller. ‘Wij houden enorm van muziekgenres als fusion en funk,’ steekt Twan, student Junior Jazz College en drummer, van wal. ‘Het is muziek, waarnaar geluisterd en op gedanst kan worden. We hopen dan ook, dat wij met ons programma een avond vol sfeer kunnen brengen,’ vertelt hij verder. Samen met zijn neefje Joris op de bas zal hij dan ook weer een avond vullen vol met covers van de grootste muzikanten, die de wereld ooit heeft voortgebracht.

Daarnaast zal het team van Tefredo ook verschillende voorstellingen geven, zoals ‘Het Voorleestheater’, ‘Waar zijn de Artiesten’ en ‘l Hôtel du Cirque. Fred vertelt hierover: ‘Deze theatrale circusvoorstelling speelt zich af in een hotel, dat voor de allereerste keer zijn deuren opent. Nadat de hotelmedewerkers alle dozen hebben uitgepakt en de laatste glazen hebben schoongemaakt, arriveren de gasten. En hierop gaat het helemaal fout. Een slechtziende piccolo brengt de koffers van de gasten naar de verkeerde kamers. Gasten beginnen te klagen en de hotelmanager Trudy staat op het punt van een zenuwinzinking. Dit alles wordt gecombineerd met een jongleeract, ballopen, een act aan de rekstok en vele andere circustrucs.’

Ook kunnen de bezoekers zelf een echt circusartiest worden tijdens de circusworkshops. In twee uur tijd leren zij allemaal verschillende circusdisciplines, zoals: jongleren, ton lopen, bal lopen, koord lopen en stelten lopen. Tussen het oefenen door worden er korte presentaties gegeven, waarbij de kinderen zelf hun pas geleerde trucs vertonen in de piste. ‘Het is eigenlijk precies, zoals het gaat tijdens onze circuslessen,’ vertelt de circusdirecteur. ‘De kinderen oefenen één of meerdere circusdisciplines en tussendoor presenteren zij hun geleerde trucs aan de andere kinderen. Natuurlijk alleen, als zij dat zelf willen. Het is dan zo leuk om te zien hoe snel kinderen leren en hoe goed het is voor hun zelfvertrouwen. Dat geeft een kick!’ Na het oefenen mogen de kinderen hun eigen act maken, die ze tijdens de presentatie mogen vertonen aan hun ouders, opa’s, oma’s en ga zo maar door.

Kortom, ‘Tefredo’s Winter Spektakel’ is een evenement voor jong en oud, dat plaats zal vinden op 04 en 05 januari 2023 in basisschool De Kring, Koornlaan 2 te Alkmaar. Voor alle informatie, tijden en kaarten kunt u kijken op www.tefredo.nl! Komt dat zien! Komt dat zien!