ALKMAAR - De coronacrisis zette van de ene op de andere dag een streep door een groot aantal theaterpremières en - voorstellingen in Nederland. De theaters sloten hun deuren en het publiek blijft thuis. Gelukkig komen inmiddels vele landelijke en lokale initiatieven van de grond die op een gemakkelijke manier met het theaterpubliek kunnen worden gedeeld. Met ‘Donderdag Verwonderdag’ wordt wekelijks een registratie van een de grote gesubsidieerde gezelschappen online gezet. Ook TAQA Theater De Vest komt met een paar mooie online initiatieven: ‘Theater voor Thuis’ en ‘Lichtpuntjes’.

‘Donderdag Verwonderdag’

Alle negen Rijksgesubsidieerde zogenaamde BIS- gezelschappen van Nederland (Toneelgroep Oostpool, Toneelgroep Maastricht, Zuidelijk Toneel, Het Nationale Theater, Theater Utrecht, Theater Rotterdam, Tryater, Noord Nederlands Toneel en als Bonus Club Guy & Roni) hebben de handen ineen geslagen en richtten het initiatief ‘Donderdag Verwonderdag’ op. Wekelijks wordt elke donderdag vanaf 18.00 uur een registratie getoond van een van de voorstellingen van bovengenoemde gezelschappen met als doel het theaterpubliek door het landschap van kwaliteitstheater te loodsen en voor te bereiden op het nieuwe theaterseizoen. De registraties worden via de Facebookpagina van TAQA Theater De Vest uitgezonden.

TAQA Theater De Vest biedt ‘Theater voor Thuis’
Nog veel meer gezelschappen hebben de opnames van hun voorstellingen online beschikbaar gemaakt. Op de homepage van de website van TAQA Theater De Vest onder de kop ‘Theater voor Thuis’ staat een overzicht van vele voorstellingen en initiatieven, die thuis online bekeken kunnen worden. Geniet van voorstellingen van o.a. Orkater, De Verleiders of Jon van Eerd. Of bekijk de prachtige videoregistraties van de concerten van de Nederlandse Bachvereniging, een aantal leuke familievoorstellingen en meer… De pagina wordt wekelijks aangevuld met nieuwe voorstellingen.

Lichtpuntjes
Voor de serie 'Lichtpuntjes' vroeg TAQA Theater De Vest artiesten een hoopvolle boodschap op te nemen voor het Alkmaarse theaterpubliek. De Lichtpuntjes verschijnen 's avonds na het 20:00 uur Journaal op de Facebookpagina van het theater. O.a. cabartier Martijn Kardol, schrijfster Marjan Berk, zangeres Yori Swart en Flamencogitarist Eric Vaarzon Morel verschenen met een bijzondere bijdrage in de Alkmaarse huiskamers.