ALKMAAR - Op dinsdag 9 mei is het de Dag van Europa. Het jaarlijkse feest ter herdenking van de start van de Europese samenwerking. Een dag om stil te staan bij het feit dat Europa ooit is opgericht om de vrede in Europa te bewaren, en om alle burgers in de EU een goede levensstandaard te kunnen garanderen. Wat hebben wij, als burgers van Europa, aan de Europese Unie? Om de Dag van Europa te vieren gaan wij met deze vraag aan de slag tijdens de Talkshow: Europa Actueel in de bibliotheek in Alkmaar Centrum.


Thema: Europa! Wat heb je eraan?
In deze talkshow zijn zes tafelgasten uit Noord-Holland Noord aanwezig die ieder op hun eigen terrein aangeven hoe hun werk samenhangt met Europa.

Klimaatburgemeester Wiebe van Erkelens vertelt over de European City Award voor Alkmaar en hoe we hier omgaan met klimaatextremen.
Peter Vennik is regionaal expert tweetalig onderwijs. Hij licht toe hoe we jonge mensen kunnen voorbereiden op studeren en werken in Europa. Friso Datema is vertegenwoordiger van Volt Alkmaar. Hij geeft een toelichting op Pan-Europese politiek en waarom dat handig is met zicht op de Europese verkiezingen van 2024.
De Alkmaarse Laryssa Aijal, medewerker Europees Consumentencentrum, en jurist Tom Heijmering vertellen over grensoverschrijdende consumentenproblemen bij reizen in Europa. Georgina van Dijk is coördinator Europa Direct Noord-Holland Noord. Zij legt de functie van Europa Direct uit en geeft aan wat de plannen voor dit jaar zijn.

Elke talkshowgast vertelt in ongeveer 10 minuten over haar of zijn werk en wat ze daarbij ervaren van ‘Europa’ in brede zin. Talkshow host dr. Henk Oonk (voorzitter Neios) stelt vragen aan de inleiders. De talkshow is interactief. Publiek kan ook vragen stellen.

Aanmelden
Wil je deze talkshow bijwonen? Kom dan naar deze Dag van Europa in de bibliotheek op dinsdag 9 mei. De talkshow is van 15.00 tot 17.00 uur. Ook scholen zijn welkom. De locatie is Europa Direct / Bibliotheek Alkmaar Centrum podium Café Kaft, Gasthuisstraat 2, Alkmaar. Deelname aan de middag is geheel gratis maar van tevoren aanmelden is gewenst. Dat kan via info@neios.nl of via de agenda van Bibliotheek Kennemerwaard (www.bknw.nl).