ALKMAAR - De Wognumsebuurt 10 in Alkmaar is een opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne. Veel bewoners gaan overdag naar hun werk. Zij willen graag de Nederlandse taal leren. Om ze hierbij te helpen, gaat Bibliotheek Kennemerwaard op deze locatie een taalcafé starten op de dinsdagavond met hulp van taalvrijwilligers. Een taalcafé is een laagdrempelige plek waar deelnemers met verschillende taalniveaus welkom zijn. Wij zijn op zoek naar taalvrijwilligers die volwassenen willen ondersteunen bij het oefenen met de taal.

Wat ga je doen?
Je maakt deel uit van een groep vrijwilligers die samen het taalcafé runnen. Tijdens de bijeenkomst begeleid je een klein groepje mensen dat wil oefenen met de Nederlandse taal. Bijvoorbeeld door nieuwe woorden aan te bieden, het voeren van gesprekjes of door samen een taalspelletje te doen. De nadruk ligt op spreken, maar vaardigheden als lezen en schrijven kunnen ook aan bod komen. Het Taalcafé gaat plaatsvinden op dinsdagavond van 19.00 tot 20:30 uur in de Wognumsebuurt 10.

Wie zoeken wij?
Bibliotheek Kennemerwaard is op zoek naar enthousiaste, geduldige en behulpzame vrijwilligers die de Nederlandse taal goed beheersen. Je hebt een open houding, hebt interesse in andere culturen en je bent sociaal en communicatief vaardig. En je bent bereid om een training te volgen. Je bent woonachtig in Alkmaar of directe omgeving en beschikbaar op het bovengenoemde dagdeel.

Wat bieden wij onze vrijwilligers?
We bieden je vrijwilligerswerk in een leuk team en een inspirerende omgeving. Je krijgt een gratis bibliotheeklidmaatschap, deskundigheidsbevordering en er is jaarlijks een gezellige bijeenkomst.

Geïnteresseerd of vragen?
Ben je geïnteresseerd om je als vrijwilliger in te zetten of heb je behoefte aan meer informatie, stuur dan een mailtje naar Hanneke Hoffmann (vrijwilligerscoördinator) via vrijwilliger@bknw.nl.

Goed om te weten: omdat vrijwilligers van de bibliotheek in aanraking komen met kwetsbare groepen vragen wij van onze vrijwilligers (en medewerkers) een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Deze vragen wij voor je aan.