SPIJKERBOOR - Verscholen in het polderlandschap van de Beemster ligt het grootste fort van de Stelling van Amsterdam: Fort bij Spijkerboor. De eerste twee weekenden van september is er veel te zien en te beleven op het fort.

Weekend 5 en 6 september: avontuur op het fort
Avontuurlijke kinderen kunnen zich inschrijven voor een spannend programma.Verplaats je tijdens de fortsurvival in het leven van de soldaten die in de tijd van de mobilisatie op het fort verbleven. Samen eten, stoere en sportieve activiteiten, een spannend spel en tot slot: slapen op het fort!!Deze activiteit is bedoeld voor gezinnen met kinderen van 8-12 jaar. Voor ouders is er een apart programma met diner en een rondleiding door het fort. Ook zij kunnen blijven slapen in het naast het fort gelegen natuurhuis Bij Kloeke. Het aantal slaapplaatsen is beperkt. Er zijn 9 kamers (voor 1 of 2 personen). Volwassenen kunnen ook het avondprogramma boeken zonder overnachting.

Weekend 12 en 13 september: vroegere tijden
Op zaterdag 12 september toveren we het fort ’s avonds om in een heuse openluchtbioscoop. Op één van de betonnen buitenmuren van het fort vertonen we de spectaculaire film 1917, van regisseur Sam Mendes (American Beauty, Skyfall). Hhet jaar 1917 waar de titel naar verwijst is één van de bloedigste jaren van de Eerste Wereldoorlog. De film toont de Derde Slag om Ieper, ook bekend als de Slag om Passendale. We volgen de twee jonge Britse soldaten Schofield en Blake. Zij moeten zich achter de vijandelijke linies wagen om een bataljon te waarschuwen dat op het punt staat in een val te lopen. Als ze de waarschuwing niet op tijd overbrengen, zullen alle 1600 mannen in dat bataljon (waaronder ook de broer van Blake) de dood vinden. Een race tegen de klok dus, dwars door vijandelijk grondgebied...Voorafgaand aan de film kun je genieten van een heerlijk diner, gevolgd door een rondleiding door het fort met een gids. Bij het invallen van de schermer starten we met de vertoning van de film.

Praktische informatie
· Koop van tevoren online een kaartje voor bezoek aan het fort en deelname aan de activiteiten via https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/fort-bij-spijkerboor .
· De avond van 5 september is voor gezinnen met kinderen van 8-12 jaar, ouders én kinderen kopen een kaartje bij Natuurmonumenten. Een kamer reserveren voor ouders kan via info@bijkloeke.nl
· De prijs van het arrangement voor volwassenen op 12 september is inclusief film, diner en rondleiding, maar exclusief drank.
· Op 5, 6, 12 en 13 september is het fort overdag geopend voor individuele bezoekers, boek ook hiervoor online.
· Wij volgen de richtlijnen van het RIVM. Kom niet als je verkoudheidsklachten hebt.

De septemberactiviteiten op het fort zijn een samenwerking van Natuurmonumenten, 4Tress en Unlimited You.